Balesetet okozott Tokodaltárón, soha többé nem vezethet autót

Felfüggesztett fogházbüntetésre és végleges hatályú járművezetéstől való eltiltásra ítélték azt férfit, aki 2018 őszén gépjárművével nem adott elsőbbséget egy szabályosan közlekedő motorosnak Tokodaltárón.

A vádirat szerint a férfi vádlott 2018. október 31-én reggel Tokodaltáró lakott területén a személygépkocsijával a forgalomirányító fényjelző készülék szabad jelzése mellett a József Attila utcáról a Tárna utcába kívánt balra kanyarodni, amelynek során nem biztosított továbbhaladási elsőbbséget a vele szemben a motorkerékpárjával a József Attila úton Tát irányából Dorog felé a forgalomirányító fényjelző készülék szabad jelzése mellett szabályosan közlekedő sértett részére.

A sértett a gyanúsított által vezetett járművel való ütközést elkerülni nem tudta, és arra lehetősége sem volt, a motorkerékpárról leválva az úttest mellett lévő járdára zuhant.

A motorkerékpáros a baleset során nyolc napon túl gyógyuló jobb oldali térdkalácscsont törést és bal oldali bordatörést. A sértettnek a jobb térdízület kisfokú mozgáskorlátozottságával járó maradandó fogyatékossága keletkezett.

Az ügyészség elutasította a sértett és a vádlott közvetítői eljárás elrendelésére tett indítványait, mert büntetőeljárás lefolytatása nem volt mellőzhető. Ezt követően benyújtott vádiratban az ügyészség indítványozta, hogy az Esztergomi Járásbíróság a vádlottat végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetésre, és végleges hatályú járművezetéstől eltiltásra ítélje, mert a vádlott járművezetésre alkalmatlan állapotban van.

A bíróság 2020. június 3. napján előkészítő ülést tartott, amelyen a vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a férfi beismerő vallomását elfogadta, ezt követően ítéletet hozott.

Az Esztergomi Járásbíróság a vádlottat 1 év 3 hó, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre és végleges hatályú járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A kihirdetett ítéletet az ügyész, a vádlott is tudomásul vette, így az jogerőssé vált.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó
Fotók: komarom.katasztrofavedelem.hu