Lattmann Bélát is jelölték a Príma Díjra

Lattmann Bélát is jelölték a Príma Díjra

Dorog, Hírek Comments Off 204

A kiváló dorogi basszusgitárost, Lattmann Bélát is jelölték a Komárom-Esztergom Megyei Príma Díjra. Cikkünkben a zeneművésszel beszélgettünk munkásságáról.

Mikor kezdtél játszani, illetve mikor varázsolt el a zene világa?

Már általános iskolában tudtam, hogy zenész akarok lenni. Először zongorán játszottam, amit tovább kamatoztattam a győri zeneművészeti szakközépiskolában. A tanárképzőn első évben még zongorán játszottam, majd elvarázsolt a jazz zene világa és átváltottam nagybőgőre. Itt kezdődött a basszusgitáros karrierem is.

Miért pont a basszusgitárt választottad?

A koncerteken legtöbbször a nagybőgő helyett praktikusabb volt a basszusgitár és mivel egyre többet használtam, erre esett a választásom. De a zenekarok is inkább basszusgitárosokat hívtak bőgősök helyett és így végül ez az egy hangszer maradt meg.

Milyen zenekarokban játszottál, illetve milyen karriert futottál be eddigi életed során?

Rengeteg zenekart tudhatok a hátam mögött és mintegy 100 kiadott lemezen hallgathatják az érdeklődők a játékomat. Az általam megfordult zenekarok közül, akiket érdemes kiemelnem jazz kategóriában az a Kaszakő Együttes, a Shabu-Shabu, a Things, László Attila Band és a Csanyi-Lattmann Kvartet. A jazz mellett blues műfajban is tevékenykedem, mintegy 10 évet játszottam Hofi Géza mellett és elmondhatom, hogy körülbelül 30 éve játszom Charlie-val és Zoránnal a mai napig. De László Attilával és Orosz Zoltánnal is szoktam még zenélni.

Ha jól tudom utánpótlás neveléssel is foglalkozol. Hol teszed ezt?

Igen, már régóta tanítok. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakának tanszékvezető basszusgitártanára vagyok.

Melyek a legfontosabb elismerések, amelyeket az életed során szereztél?

A legbüszkébb a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjére vagyok, amivel a tanítói munkámat ismerték el 2008-ban. Mindemellett büszke vagyok a többi elismerésre is, köztük az EMeRTon-díjra, a Pro-Urbe díjra, az Artisjus-díjra és az Artisjus előadóművészeti díjra.

Téged is jelöltek a Megyei Príma Díjra, hogyan fogadtad a jelölést?

Nagyon meglepődtem, nem tudtam, hogy engem is jelölt valaki. De nagyon örülök, mint mindenki, aki benne lehet a TOP 10-es jelölési listában.

Lattmann Bélára IDE KATTINTVA adhatjuk le szavazatunkat (kattintsunk a fényképére, majd a „vote” gombra)!

A Megyei Príma Díjról: 2020-ban a Komárom-Esztergom Megyei Príma Díjra 86 ajánlás érkezett. 10 kategória egy-egy jelöltjét már kiválasztotta a szakmai zsűri és a VOSZ megyei elnökség. Ők mind győztesnek tekinthetők, hiszen kategóriájuk legjobbjai. A Megyei Príma Díjátadó Gálaestet ősszel rendezik meg Tatabányán. A jelöltek közül hárman kapnak majd Príma Díjat és az ezzel járó egy-egymillió forintot, mindemellett a hagyományokat folytatva lesz közönségdíjas is.

Borítókép: atempo.sk

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top