Kategóriák: EsztergomHírek

Három esztergomi sportolót is támogat idén a MOL Alapítvány

Közel száz tehetséges fiatal sportolót díjazott idén is a MOL Alapítvány összesen 32 millió forint értékben. Komárom-Esztergom megyéből Chukwu Hannah Chinyere, Csikós Zsóka, Gál Lili és Kajtár Bence nyerte el a támogatást.

A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata elsősorban általános- vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, akik tehetséges sportolók, és országos vagy nemzetközi versenyen is jó eredményeket értek el. Az útiköltségtérítésre, eszközvásárlásra vagy egyéb sportoláshoz köthető költségekre igénybe vehető támogatás a fiataloknak megfelelő hátteret jelent a további felkészüléshez. A támogatási keret összege nem változott, viszont a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok következtében felére esett vissza a beadott pályázatok száma.

A márciusban meghirdetett pályázatra a 10-18 évesek kategóriájában 378 pályázat érkezett be, ebből 85 pályázatot támogat az alapítvány – köztük három páros versenyzőt –, összesen 27 millió forint értékben. A 18 éven felülieknek szóló Sport Klasszis kategóriában kilenc fő kérelmét díjazták összesen 5 millió forint értékben. Így idén összesen 32 millió forintos támogatást nyújt az alapítvány közel száz kiemelkedő teljesítményű fiatal sportolónak.

A pályázatok három körös elbíráláson mentek keresztül, a végső döntést a MOL Alapítvány kuratóriuma hozta meg egy szakértői zsűri segítségével. A pályázatra bármilyen sportág versenyzői nevezhettek, amennyiben magyarországi sportegyesületnél leigazolt versenyzők, és országos vagy nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el.

A támogatottak 37%-a budapesti, 63%-a vidéki sportegyesületnél sportol és 47 különböző sportágat képviselnek. A nyertes pályázók egynegyede a 10-14 éves korosztályból kerül ki. A nyertesek a támogatást előfinanszírozásként kapják meg és a 2020-21-es nyári- és téli versenyszezonban használhatják azt fel.

A COVID-19 járvány okozta bizonytalanságok miatt ebben az évben közel 50%-kal esett vissza a pályázati kedv. Mivel azonban a támogatási keret nagyságrendje nem változott, így idén is a tavalyihoz hasonló létszámban nyerhettek támogatást a pályázók.

A Sport 2020 nyertesei között találjuk többek között az ifjúsági olimpiai bajnok kardvívót Rabb Krisztiánt és a triatlinosta reménységet Kropkó Mártát.

A 18-23 év közöttiek Klasszis kategóriájában a beérkezett 30 pályázó közül a kuratórium 9 főt tudott támogatni a gyorskorcsolya, kajak, öttusa, sportlövészet, tenisz, triatlon vívás és vitorlázás sportágakban összesen 5 millió forinttal. Ezek a sportolók méltán voltak esélyesek a Tokiói Olimpiai részvételre. Köztük van többek között Kopasz Bálint, aki 22 évesen felnőtt világbajnok lett tavaly K1 1000 m-en.

Ahogy az elmúlt években, idén is kihívás volt értékelni a pályázatokat, hiszen számtalan tehetséges, nagy lehetőségek előtt álló és már most is eredményes sportoló versengett a támogatásért. Nagy öröm számomra, hogy seregnyi sportágban rejlenek Magyarország aranytartalékai. A hagyományosan eredményes olimpiai sportágak mellett nyertes pályázatok születtek thai-bokszban, jiu-jitsuban és falmászásban is. Vannak olyan sportolók, akiknek évek óta követem a fejlődését, közéjük tartozik Rabb Krisztián ifjúsági olimpiai aranyérmes kardozó, és vannak olyanok, akiknek ezután fogom fokozott figyelemmel követni a pályafutását. Biztos vagyok benne, hogy sokat fogunk hallani a jövőben a MOL Alapítvány által támogatott fiatal sportolókról”– mondta Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardozó, a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete, a MOL Tehetségtámogató Program zsűritagja.

A 2020-as támogatottak listája ITT érhető el.

A Komárom-Esztergom megyei nyertesek: FOTÓ

Chukwu Hannah Chinyere (19), fallabda, Tatabánya, Squasbere SE: Ranglista vezető volt az európai az U13, U15 és a jelenlegi U17 korosztályban is. 16 évesen magyar női országos bajnok lett. Jelenleg 166. a felnőtt női világranglistán, korosztályában a világ élmezőnyébe tartozik. 2020-ban már tervezi több felnőtt profi versenyen is a részvételt. A támogatásból versenyek utazási költségeit szeretné fedezni.

Csikós Zsóka (19), kajak, Esztergom, (Szolnoki Kajak-Kenu Klub), többszörös korosztályos világ- és Európa-bajnok. A támogatásból kajaklapátot fog vásárolni, azzal vág neki a felnőtt mezőny versenyeinek.

Gál Lili (16), motor-cross versenyző, Esztergom: 13 éves koráig csak a fiúk között versenyezhetett, onnatól kezdve lépett be a magyar felnőtt női mezőnybe. Leginkább a Szlovák és Cseh bajnokságon indul. Utazási költségeihez kap támogatást.

Kajtár Bence (19), kickbox, Esztergom, Esztergomi Kick-boksz SE: Évek óta tagja a korosztályos kick-box válogatottnak, az egyik legsikeresebb utánpótlás korú kick-box versenyzőnk, aki már a felnőttek között is kipróbálta magát. 2018-ban VB aranyérmet, 2019-ben korosztályos Európa-bajnoki aranyérmet nyert. A támogatásból versenyek utazási költségeit fedezi majd.

Fotó, forrás: MOL Alapítvány

Megosztás