Kategóriák: DorogHírek

Magyar fejlesztésű originális antipszichotikum lett Az Év Gyógyszere

A Richter atípusos antipszichotikumának, a cariprazine hatóanyagot tartalmazó Reagilának ítélte a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) Az Év Gyógyszere 2019 címet. A díjat Dr. Ferdinandy Pétertől, az MFT elnökétől vette át Bogsch Erik a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke.

Rendhagyó módon online tartották meg a díjátadó ünnepséget, június 11-én, csütörtökön. A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen a dorogimedence.hu kérdésére Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a díjnyertes gyógyszer hatóanyagának nagy részét a dorogi fióktelepen állítják elő. De a budapesti gyáregység is nagy szerepet játszik a gyógyszer gyártásában.

A cariprazine egy magyar fejlesztésű originális atípusos antipszichotikum, amely az Egyesült Államokban Vraylar márkanév alatt 2015-ben kapott forgalombahozatali engedélyt skizofrénia és I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére, 2019-ben pedig bipoláris depresszió indikációban is. Az európai unió 28 tagállamára érvényes törzskönyvi engedélyt Reagila márkanéven 2017-ben kapta meg a skizofrénia kezelésére.

Az MFT vezetősége által felkért Bírálóbizottság – amelynek javaslata alapján az MFT vezetősége és Közgyűlés titkos szavazással dönt a díj odaítéléséről – a Reagilát elsősorban különleges hatásmódja és hazai kutatásfejlesztési hozzáadott értéke miatt javasolta Az Év Gyógyszere 2019 cím odaítélésére.

Dr. Ferdinandy Péter, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a Semmelweis egyetemen tarott díjátadón kiemelte: „A cariprazine egy olyan egyedi hatásspektrummal rendelkező szer, amelynek hatékonyságát nemcsak a skizofrénia pozitív és negatív tüneteinek kezelésében, hanem a bipoláris betegség akut maniás, akut depressziós és akut kevert epizódjainak terápiájában is igazolták a klinikai vizsgálatok, és mellékhatás spektruma is igen kedvező. Hosszú évek óta a cariprazine az első valóban magyar gyógyszer, melynek felfedezése és fejlesztése a Richter Gedeon Nyrt. kutatóihoz kötődik. A készítmény néhány év alatt világszerte bekerült a betegellátási gyakorlatba, várhatóan nagy jövő előtt áll és joggal érdemelte ki hazánkban Az Év Gyógyszere kitüntető címet.”

A Díj átvételekor Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke kifejtette: „Úgy gondolom ez a díj is jól mutatja, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a mindenkori kutatás-fejlesztési tevékenységre, melynek során egyedülállóan magas szellemi hozzáadott értéket teremthetünk az ország számára, ami a versenyképesség megtartásának és növelésének egyik meghatározó eleme. A cariprazine sikere túlmutat a Richteren, a magyar gyógyszeripar és orvostudomány szempontjából is történelmi jelentőségű, hiszen ez az első olyan magyar fejlesztésű originális készítmény, amely az Egyesült Államok piacán bevezetésre kerülhetett. Nagy öröm számunkra, hogy 2018 októbere óta a magyar betegek számára is ártámogatással elérhetővé vált cégünk egyedülálló gyógyszere, amely 18 év kutató- és fejlesztő munkájának gyümölcse.”

A cariprazine molekulát a Richter kutatói fedezték fel a 2000-es évek elején, majd a Forest Laboratories-zal (később Actavis, Allergan, majd Abbvie) közösen fejlesztették tovább. A 2016 márciusi USA piaci bevezetés óta több mint 320.000 beteget kezeltek vele és több mint 2 millió felírás történt Amerikában. Az antipszichotikum már 26 országban elérhető világszerte, közülük 21-ben, így Magyarországon is, ártámogatással. A Richter az elmúlt időszakban is számos licenszmegállapodást kötött helyi partnerekkel, amelyeknek köszönhetően a cariprazine a világ legjelentősebb piacain elérhetővé válik.

A készítmény sikerét már korábban is rangos elismerések igazolták: 2018 márciusában a Magyar Innovációs Alapítvány Innovációs Nagydíjban részesítette a Richter Gedeon Nyrt-t, 2019 őszén pedig a Reagilának ítélték a szakellátás kategóriában a Galenus von Pergamon Díjat, melyet a farmakológia nem hivatalos „Nobel-díjaként” is ismernek Németországban.

Az Év Gyógyszere díjról és a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaságról

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) közhasznú egyesület, melyet hazai vezető farmakológusok 1962-ben alapítottak. Társaság célja a farmakológia és a klinikai farmakológia, valamint a hazai gyógyszerkutatás és innováció fejlesztése (beleértve az orvostechnikai eszközök és gyógyszerkombinációik preklinikai és klinikai fejlesztését és vizsgálatát is), szervezeti összefogása, szakemberek graduális és posztgraduális képzésének elősegítése, továbbá a farmakológia minden ága művelésének támogatása, eredményeinek megvitatására és nyilvánosságra hozatalára hazai és nemzetközi szakmai fórumok megteremtése. További információ: www.huphar.org

Az Év Gyógyszere díjat a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) alapította 1997-ben azzal a szándékkal, hogy szakmai presztízsével segítse elő azon nemes célt, hogy hazánkban a betegségek gyógyításában a legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát készítmények terjedjenek el, új terápiás eljárások honosodjanak meg. Az Év Gyógyszere pályázati kiírásra Magyarországon bejegyzett gyógyszergyártó és/vagy forgalmazó cégek jelentkezhetnek olyan gyógyszerkészítménnyel, amely az EU-ban és/vagy Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik.

A beérkezett pályázatok értékelésére az MFT Vezetősége Bíráló Bizottságot alakít, mely külső szakértők véleményét is kikérve készíti el a szakvéleményét. Ennek ismeretében az MFT Vezetősége titkos szavazással tesz javaslatot a díj odaítélésére vonatkozóan a közgyűlés számára, amelyről a közgyűlés dönt.

Az értékelés szempontjai: a hatásmechanizmus újdonsága; a kémiai és/vagy biológiai tudományos felfedezés áttörő volta; a gyógyszer hazánkban hiánypótló az adott terápiás területen; kedvező mellékhatás és interakciós profilok; kedvező metabolizmus és farmakokinetikai tulajdonságok; jobb terápiás hatékonyság; költséghatékony, felhasználóbarát készítmény; hazai kutatásfejlesztési hozzáadott érték; hazai piaci forgalom.

Háttéranyag a Reagila készítményhez>>

Megosztás