Megkezdődött a Nyergesújfalu és Tát közötti gát építése

Megkezdődött a Nyergesújfalu és Tát közötti gát építése

Hírek, Nyergesújfalu, Tát Comments Off 409

Megkezdődött a közel egy kilométeres gát építése Nyergesújfalu és Tát közötti nyílt ártéri Duna-szakaszon, a létesítmény megteremti a Nyergesújfalu-Dunaalmás öblözet és az ipari park árvízvédelmi biztonságát – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel.

A főigazgatóság tájékoztatása szerint a beruházásra a kormány az idei költségvetésből 1,5 milliárd forintot, a jövő évi büdzséből pedig 425 millió forintot biztosít.

A védmű első, 120 méteres szakaszán a természetes domborzatot a mértékadó árvízszintet 120 centivel meghaladó magasparttá alakítják. Ezt követően 900 méteren földtöltés építésével biztosítják az árvízvédelmet. A létesítmény megépítéséhez összesen mintegy 60 ezer köbméter anyagot használnak fel.

A gát és a Sándor-patak keresztezésében árvízvédelmi zsilipet és szivattyúállást építenek, valamint a patak torkolati szakaszán egy 30 ezer köbméteres víztározót létesítenek a patakon érkező gyors lefolyású árhullámok miatt.

A kivitelezési munkálatok várhatóan 2021 tavaszáig tartanak. Az árvízvédelmi létesítményt átadása után az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság üzemelteti. A beruházás ideje alatt a munkaterület lehatárolás és anyagbeszállítás miatt várhatóan forgalomterelésekre kell számítani.

Forrás: MTI
Fotó: GoPro Special Videos YouTube csatornája (Táti kőgát)

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top