Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Minden idők 12 legjobb filmje Komárom-Esztergom megyében

Komárom-Esztergom megyében elkészült szakemberek összefogásában a legjobb 12 film listája. Fontos, hogy kizárólag azok a megyei helyszíneken forgatott magyar hangosfilmek kerültek számításba, amelyek 1945 után készültek.

A szakemberek 50 játékfilmből választhatnak 12-öt. Cserteg István, a megyei filmek kutatója kért fel 22 filmes, kulturális szakembert, hogy kialakuljon a legjobb megyei filmek listája. A helyszínek tekintetében ezek filmek több megyei helyszínre kalauzolnak el. Gyermely, Tata, Gyarmatpuszta, Tatabánya, Neszmély, Majk, Csolnok, Bábolna, Naszály, Bajót, Szomor és Epöl is adott hátteret a legjobb 12 filmnek.

A filmek tekintetében Komárom-Esztergom megye bizonyára rekorder. Magyarország legkisebb megyéjében 1917 óta 200 játékfilm bizonyosan készült. 12 ország rendezői érkeztek filmforgatás céljából a csodálatos helyszínekre. A megszólított 22 szakembernek egy hónap állt rendelkezésére, hogy a legjobb 12 filmre tegyen javaslatot. Tudatosan minden generáció szakembere lett megszólítva. Így sem lehetett könnyű feladat a kiválasztás, hiszen a magyar filmtörténet kiválóságai készítettek filmeket a megyében két hosszú tengelyre felfűzve a településeket. Szabó István, Fejér Tamás, Fábri Zoltán, Radványi Géza, Bán Frigyes, Keleti Márton, Gertler Viktor, Jancsó Miklós, Bacsó Péter és még sokan mások fedezték fel rendezői székből Komárom-Esztergom megyét.

A filmcímek még beszédesebbek, hiszen olyan filmek kaptak itt hátteret, mint a Valahol Európában, a Körhinta, Az aranyember. A modernkori magyar filmek közül a Kincsem, a Kojot, a Viszkis, a Vándorszínészek, és az Üvegtigris is a válaszhatók között volt. 1945 után 50 izgalmas filmet vetnek górcső alá a szakemberek. Korábban két alkalommal készült el a Budapesti 12. Mindkét listában szerepeltek a megyében forgatott nagy klasszikusok.

Miért érdemes a filmekre visszatekinteni? Olyan kulturális örökséget képviselnek, amely méltó arra, hogy újra és újra magunkénak érezzük a rendezők alkotásait. Legendás színészek tűnnek fel a filmkockákon. Rávilágítanak korokra, azok ellentmondásaira, érzeteire. Nem beszélve a helyszínekről, amelyek a mi otthonunkban, lakóhelyünkön születtek.

A 22 szakember javaslata alapján kialakított lista júniusban kerül a nyilvánosság elé. Remélhetőleg ösztönzi a filmbarátokat a magyar játékfilmek szeretetére, a filmeseket további megyei helyszíneken való forgatásra. A legtöbb filmet Tatán és Tatabányán forgatták. 50-50 film produkciónak adott hátteret a két város. Hogy miért választották ezeket? A titkokat a kedves olvasó is könnyen megfejtheti. A 12 filmet pedig minden filmet kedvelőnek látnia kell.

Komárom-Esztergom megyei helyszíneken készült legjobb 12 film listája így alakult:

  1. Fábri Zoltán: Körhinta 1955
  2. Radványi Géza: Valahol Európában 1947
  3. Várkonyi Zoltán: Egri csillagok 1968
  4. Szabó István: Apa 1966
  5. Gertler Viktor: Az aranyember 1962
  6. Garas Dezső: A legényanya 1989
  7. Bódy Gábor: Nárcisz és Psyché 1980
  8. Jancsó Miklós: Így jöttem 1964
  9. Kostyál Márk: Kojot 2017
  10. Bán Frigyes: Szegény gazdagok 1959
  11. Pálfi György: Taxidermia 2005
  12. Herendi Gábor: Kincsem 2017


Borítókép: Részlet a Taxidermia című filmből, melynek egy részét Csolnokon forgatták. A képen egy sportverseny látható, ahol a cél az, hogy a versenyzők minél többet egyenek – előtérben Czene Béla (77magyarfilm.blog.hu).

Megosztás