Kategóriák Hírek

Elismert tudósok köszöntik tanáraikat a Rátz Tanár Úr Életműdíj jubileumi évében

Az idén húsz éves Rátz Tanár Úr Életműdíj különleges módon ünnepeli jubileumát: a díj mögött álló Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért ismert magyar tudósokat és kutatókat kért arra, hogy mint egykori diákok meséljenek tanárukról, aki inspirálta őket a pályaválasztáskor. Ezzel kíván köszönetet mondani azoknak az elhivatott pedagógusoknak, akik a következő generáció nevelésén dolgoznak vagy nyugdíjazásuk előtt dolgoztak. A kivételes interjúsorozatot Veiszer Alinda, Prima Primissima-díjas újságíró készíti.

Dr. Rencz Márta, villamosmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem első női tanszékvezetője, Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató és Dr. Kóspál Ágnes fizikus, csillagász – csak néhány név azok közül, akik mesélnek diákéveikről, pályájuk kezdetéről. Azokról a tanárokról, akik segítettek felfedezni magukban az elhivatottságot a természettudományok iránt.

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért mindenkori célja, hogy lehetőséget teremtsen a tanárok, pedagógusok munkájának elismerésére. Ennek pedig egyik legszebb módja a pályájuk csúcsán lévő tudósok, kutatók köszönetnyilvánítása.

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért idén huszadik alkalommal indította el a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázati időszakát május 21-én. A jubileumi év keretein belül a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos Facebook oldalán kiemelt figyelmet fordítanak a szakma jelentős képviselőinek bemutatására, illetve ezen a felületen jelennek meg kéthetente a fent említett interjúk is. A díjat létrehozó három cég – az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. – ebben a különösen nagy kihívásokkal teli időszakban kiemelten fontosnak tartja az elhivatott és oktatási tevékenységüket magas színvonalon végző pedagógusok elismerését. A Rátz Tanár Úr Életműdíj jubileumi évében kiemelt szerepet kap, hogy egy tiszteletteljes főhajtással köszönjük meg minden tanár elhivatott munkáját.

Veiszer Alinda, az interjúkat készítő népszerű újságíró örömmel vállalta a felkérést. „Pedagóguscsaládból származom, látom, milyen az, amikor az immár 30-40 éves hajdani tanítványok ajándékot hagynak az ember lakásának ajtaja előtt, ahogy láttam azt is, hogy a nagypapám mennyi humorral készült az előadásaira a főiskolán, és milyen büszke volt, amikor évről évre a legjobb előadónak választották a diákjai. Az egész életem igazi pedagógusok között zajlott, nagyon tudom becsülni őket, nekik köszönhetem azt, ami lettem.”

A Rátz Tanár Úr Életműdíjra és a vele járó 1,5 millió forintos elismerésre 2020. október 5-ig pályázhatnak a közoktatás 5-12. évfolyamaiban biológiát, fizikát, matematikát vagy kémiát tanító vagy egykor tanító pedagógusok. A pályázat részletei IDE KATTINTVA kattintva érhetők el!

Facebook hozzászólások

dorogimedence.hu

Leave a Comment
Share
Publikálta
dorogimedence.hu

Recent Posts

Megújult a nyergesújfalui középiskola

Nyergesújfalu folyamatosan fejlődik! Most a Zafféry Károly Szalézi Középiskola lett szebb és korszerűbb: új konyha,…

2021-02-27

Gyógyító sár

Lieber Tamás „Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” című sorozatának…

2021-02-27

Viharsarki erőpróba

Az elmúlt fordulóban gól nélküli döntetlennel csapatunk újabb ponttal gazdagodott és tartja a 15. helyét…

2021-02-27

Szirénapróba lesz hétfőn

Minden hónap első hétfőjén szirénapróbával tesztelik a szakemberek a Monitoring és Lakossági Riasztó rendszert, ami…

2021-02-27

Esztergomi szórakozóhely előtt verekedtek össze

Az Esztergomi Járásbíróság jogerős ítéletet hozott annak az öt férfinak az ügyében, akik egy esztergomi…

2021-02-26

Ebösszeírás kezdődik Dorogon

Dorog Város Önkormányzata 2021. március 1-től május 31. napjáig ebösszeírást végez a településen - írja…

2021-02-26

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!