Hátba szúrta 13 éves iskolatársát, 2 év javítóintézetet kapott

A Tatabányai Törvényszék május 29-én, két év javítóintézeti nevelést rendelt el annak a 14 éves lánynak, aki 13 éves iskolatársát hátba szúrta Esztergomban.

A vádlott ikertestvérével és nővérével rossz családi körülmények között élt, végül pedig 2019. áprilisában az esztergomi gyermekotthonba került. A lány magatartása problémás volt, rendszeresen konfliktusba került társaival és nevelőivel is.

2019. december 29-én késő délután a nevelőotthonban a lányok és a nevelők vacsorához készülődtek, az egyik kiskorú lány az általa használt kést átadta a nevelőnek, aki azt letette a konyhapultra. A vádlott ekkor a pulthoz lépett, felkapta a 11,3 cm pengehosszúságú kést és egy alkalommal közepes erővel jobb lapocka alatti részen hátba szúrta a 13 éves sértettet, akinek 4 hét alatt gyógyuló sérülése keletkezett, életét a szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

A vádlott szándéka nem irányult a sértett életének kioltására, az elkövetésben az motiválta, hogy átkerüljön egy másik intézetbe, az ikertestvére közvetlen közelébe. A vádlott a cselekmény elkövetésekor rendelkezett a következmények felismeréséhez szükséges belátással, így az általa elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt büntethető. A terhelt a bűncselekményt felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

A Tatabányai Törvényszéken 2020. május 29-én megtartott előkészítő ülésen a 14 éves vádlott a terhére rótt bűncselekményt beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság 2 évre elrendelte javítóintézeti nevelését.

Az ítélet jogerős.

Forrás: Tatabányai Törvényszék / Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség