Őshonos fákat ültettek a dorogi gimnáziumban

Őshonos fákat ültettek a dorogi gimnáziumban

Dorog, Hírek Comments Off 265

A TreeDependent faültetési pályázat során 15 őshonos gyümölcsfát (törökalma, mogyoró, naspolya, barkóca berkenye, vécsei birs) nyert a Dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium. A facsemetéket a Zala megyei Tündérkertből hozták, melyeket a gimnázium vezetősége, illetve technikai alkalmazottai ültették el, viszont a fák gondozását szeptembertől a diákok végzik majd.

Lőrincz Lívia intézményvezető elmondta, hogy korábban is volt már faültetési program a gimnázium területén. Megjegyezte, hogy részt vettek volna az őszi fásítási programban is, de olyan fafajták maradtak, ami számukra nem lett volna ideális, ezért megvárták a tavaszi faültetési pályázatokat. Az intézmény fontosnak tartja, hogy a diákok a természetet is megismerjék, ezért különböző kertészeti munkákat szoktak meghirdetni a gyerekek számára. A diákok ilyenkor szorgosan gyűjtik az avart, komposztálnak és ágakat darálnak.

„A faültetési tevékenységünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet a környezetvédelemre és a biogazdálkodás jelentőségére, mindemellett fontosnak tartjuk, hogy a diákok a biokertészettel is megismerkedjenek, valamint a biológia óra során közelebbről is megnézhessék ezeket a növényeket. A most elültetett fákat a – szeptembertől – 10/A osztályosok fogadták örökbe, ők fogják gondozni ezeket.” – tette hozzá Lőrincz Lívia.

Maros Rudolf környezetmérnök elmondta, hogy az őshonos gyümölcsfák megmentését célzó kezdeményezést a pórszombati Kovács Gyula erdész találta ki, aki évtizedek óta kutatja a Kárpát-medence gyümölcskultúráját, és már sok ezer különböző fája van. Kovács Gyula öreg fákról szed oltóvesszőket és szemzőhajtásokat, amelyekből előneveli a csemetét, ezeket pedig az országszerte kialakított „Tündérkertekbe” szállítják. Maros Rudolf hozzátette, hogy óriási változatosságokon ment keresztül a Kárpát-medence gyümölcskultúrája, hiszen régen az emberek az egyes gyümölcsfajták különböző típusait más-más célokra használták, volt, amit pálinkafőzésre, volt amit ecetkészítésre, stb. Mára ezek a fajták megritkultak, ezért is nemes az a cél, amit Kovács Gyula művel.

Fotók: Dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top