Hidegrekordok dőlhetnek meg a hétvégén

Hidegrekordok dőlhetnek meg a hétvégén

Hírek Comments Off 157

A fagyosszentek három napját már magunk mögött hagytuk, viszont a modellfuttatások eredményei szerint újabb légköri és talajmenti fagyra kell készülni az országban, péntek és szombat reggel. Ezáltal az utolsó fagyosszent is maradandó emléket fog okozni az idei májusban.

Tőlünk északkeletre egy sarkvidéki eredetű levegő helyezkedik el, ami fokozatosan elkezd az ország felé áramlani csütörtökön. Az érkező áramlás az erre az időszakra vonatkozó átlagos hőmérsékletnél 5-10 °C fokkal fog hidegebb levegőt hozni magával.

A hideg levegő az erős nappali besugárzásnak köszönhetően napközben nem okoz kifejezetten markáns lehűlést, azonban a péntek és szombat hajnalt is egyaránt jellemző szélcsendes és derült idő kimondottan erősítő tényezőként hat a fagy kialakulására.

Gyengébb talajmenti fagy elsősorban a fagyzugos, völgyes helyeken lehet jellemző, viszont mivel a hideg levegő az ország keleti és északkeleti felét jobban érinti, ezért a Dunántúltól keletre fekvő Alföldön is előfordulhat. Az Alföldön belül nagyobb valószínűséggel fordulhat elő a Duna-Tisza közi homokhátságon, mivel a homokos területek napközben kevésbé melegednek fel, így éjszaka ezek a részek jobban letudnak hűlni.

A lehűlés miatt hidegrekordok dőlhetnek meg! A jelenlegi péntekre vonatkozó napi minimumrekord mínusz 1,2 fok, amelyet Nagykanizsán mértek 1952-ben. A szombatra vonatkozó minimumrekord mínusz 0,6 fok, amelyet Kékestetőn mértek 1980-ban.

Forrás: koponyeg.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top