Kategóriák: DorogHírek

Tűzeset a dorogi veszélyeshulladék-égetőben

Facebook oldalunkon írtuk tegnap, hogy tűz ütött ki a dorogi veszélyeshulladék-égetőben. Kérdések merülnek fel ez ügyben, hogy valójában került-e káros anyag a levegőbe?

Az intézményt több esetben úgy említették tegnap, hogy „hulladékfeldolgozó üzem”. Végülis a veszélyeshulladék elégetése is a hulladék egyfajta feldolgozásának módja, de vélhetően azért nevezték így, hogy ne keltsen pánikot – azok a nem helyiek között – akik nem ismerik a létesítményt.

Azokon a településeken, ahol veszélyes üzem működik, a katasztrófavédelem MoLaRi rendszert telepít, melyeket tesztelnek is rendszeresen. Miért nem működött ez tegnap? Hiszen egy veszélyes üzemben keletkezett tűz! A katasztrófavédelemtől megtudtuk, hogy a MoLaRi rendszereken szenzorok vannak, amelyek mérik a káros anyagok kibocsájtását. Amennyiben a határértéket túllépik, automatikusan bekapcsolnak. Mivel nem történt ilyen, ezért nem is kapcsolt be a rendszer.

„A Katasztrófavédelmi Mobil Labor által mért eredmények, lakosságvédelmi intézkedések megtételére nem adtak okot.” – közölte a katasztrófavédelem. Ez érthető, de aki az égető térségében lakik érezte – köztük jómagam is –, hogy szúrós szagú füst szállt az üzemből a tűzeset során.

A katasztrófavédelemtől tegnap azt is megtudtuk, hogy a dorogi égetőben a C1-es hordótárolóban tűz ütött ki, amit gázolaj és laborvegyszerek tárolására használnak. A vonulás III-as kiemelt fokozatban indult, amit II-es kielemeltre módosítottak.*

 

Hogyan tovább az égetőben? Lesz valami változás? Az Alteo Energiaszolgáltató NyRt. 2020 januárjában közölte a Budapesti Értéktőzsdén, hogy a stratégiájában foglaltakkal összhangban, a fenntarthatóságot támogató szolgáltatási tevékenységei részeként egy 700 millió forintot meghaladó értékű vállalkozói szerződést kötött a Sarpi Dorog Kft. hulladékégető üzemének rekonstrukciójára. A bét-en megjelent hír szerint az Alteo feladata az utóégető kamra cseréje és a hőhasznosító kazán hatékonyság növelő átalakítása lesz. A kivitelezési és üzembehelyezési munkák 2020. szeptemberére fognak befejeződni. – Ez nem teljesen egyértelmű, környezetbarát lesz ezáltal az üzem, vagy a hatékonyság növelés azt jelenti, hogy többet tudnak majd égetni?

Egy biztos! A katasztrófavédelem hivatalos közleményében olvasható: „A kigyulladt hordótárolónál, ahol gázolaj és laborvegyszerek tárolását végezték, a tűzoltók a tűz terjedését megakadályozták és miután a tüzet sikeresen körülhatárolták, majd eloltották, a tűzzel érintett anyagok kárhelyről való eltávolítását végezték.” Ezek után információink szerint szigorú katasztrófavédelmi ellenőrzéseket végeznek a dorogi égetőben, ennek eredményét már nagyon várjuk!

További információink szerint jelenleg az üzem területén tűzvizsgálat folyik. A tűz keletkezésének okait továbbra is vizsgálják!

A történtek után egyébként a tűzesettel kapcsolatban Dorog, Esztergom és Tokodaltáró polgármestere is nyilatkozatot adott ki a Facebook közösségi oldalon.

Az égetőről: „Az égetőmű az ország egész területéről évente 50.000 tonna mennyiségben fogad speciális ipari hulladékot, melyet ellenőrzött körülmények között szakszerűen és biztonságos módon ártalmatlanít/hasznosít. Olyan hulladékokról van szó, amelyek ártalmatlanítás nélkül károsítanák a természetet és veszélyeztetnék az élővilágot.” – írja a vállalat magáról a honlapján. Ezt pedig a Wikipédia írja: „A Dorogi hulladékégető (SARPI Dorog Kft.) egy főként gyógyszeripari- és vegyipari hulladékok megsemmisítésére szakosodott veszélyeshulladék-égető Dorogon, az ország legnagyobb veszélyeshulladék-égetője.”

* A riasztási fokozatok: I-es a riasztási fokozat, amelyben a beavatkozáshoz legfeljebb 2 raj, amely félrajokkal is kiadható. II-es a riasztási fokozat, amelyben a beavatkozáshoz 2,5-3 raj. III-as a riasztási fokozat, amelyben a beavatkozáshoz 3,5-4 raj. IV-es a riasztási fokozat, amelyben a beavatkozáshoz 4,5-6 raj. V-ös a riasztási fokozat, amelyben a beavatkozáshoz 6-nál több raj riasztása szükséges.