32 tonna pontyot telepítenek megyénk vizeibe

Munkahelyeket ment meg és segíti az ország újraindítását a kormány haltelepítési akciója. Ennek keretében Komárom-Esztergom megye vizeibe 32 tonna pontyot telepítenek.

Mintegy 4000 munkahely megvédését teszi lehetővé az az országos program, amelynek keretében csak Komárom-Esztergom megye vizeibe mintegy 32 tonna pontyot telepítenek – mondta dr. Völner Pál. A térség országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy az intézkedés a szabadidős sporthorgászat újraindítását is segíti. A rendkívüli haltelepítési akció keretében május 5-én, kedden délután négy tonna, háromnyaras pontyot telepített a Komárom Esztergom Megyei Horgász Egyesületek Szövetsége a Dunába az esztergomi szénrakodó közelében. Az országos akció keretében Komárom-Esztergom megye horgászvizeibe 18 különböző helyszín kerülnek 2-2,5 kilós példányok, ezzel 14 egyesület 10 ezer tagja kap lehetőséget élménydús horgászatra.

„A koronavírus-járvány rég nem látott mértékű nehézségek elé állította az egész világot, így hazánkat is. A kormány mindent megtesz a magyar emberek egészségének és életének védelme érdekében, de közben a gazdaságot is támogatnunk kell” – mondta dr. Völner Pál az esztergomi szénrakodónál tartott sajtótájékoztatón. A térség országgyűlési képviselője, egyben az igazságügyi miniszter helyettese hozzátette: az elmúlt egy évtizedben mintegy 850 ezer munkahelyet teremtett közösen a kormány és a vállalati szektor, ezeket kell a mostani helyzetben megvédeni, illetve újrateremteni. „Az Agrárminisztérium akciója, amelyet a MOHOSZ koordinál, szintén ezt a célt szolgálja. A mostani halintervenciós program a termelőknél 1500 munkahely, a horgászoknál 2500 munkahely megtartását jelenti. Csak Komárom-Esztergom Megyében több mint 32 tonna pontyot telepítenek, ennek összértéke megközelíti a 21 millió forintot” – fejtette ki dr. Völner Pál. Arról is beszélt, hogy mivel a járvány elleni védekezés első szakasza sikeres volt, ezért most új szakaszba léphettünk. „18 megyében, így a térségünkben is enyhültek a korlátozások. Ez lehetőséget ad például arra is, hogy az itt élők, a megyei családok horgászással töltsék a szabadidejüket” – mondta a miniszterhelyettes.

A támogatott telepítések a kormány döntése alapján, az Agrárminisztérium felügyeletével, a MOHOSZ OHSZK szervezésében, koordinációjával és ellenőrzésével valósulnak meg.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által koordinált haltelepítés a hazai haltermelés és halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata. A legtöbb állami vízen a telepítés mértéke akár a korábbi időszak teljes éves kihelyezését is meghaladja.

A munkában országosan 29 haltermelő és mintegy 80 szállítójármű vesz részt. Az összesen mintegy 1200 tonna ponty telepítése a következő hetekben több mint 350 horgászvízen és 400-nál több telepítési ponton valósul meg, a program várhatóan május közepén ér véget.