Péntektől könnyítik a szlovák-magyar határ között ingázók életét is

Péntektől könnyítik a szlovák-magyar határ között ingázók életét is

Esztergom, Hírek Comments Off 388

Május elsejétől kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak a határátlépésre. Szlovákia válságstábjának döntése az ingázók, az egészségügyi dolgozók, de a felvételiző diákok helyzetét is megkönnyíti.

Április 28-án, késő délután Martin Klus (SaS) a Szlovák Köztársaság külügyi államtitkára hozta nyilvánosságra azokat az intézkedéseket, amelyeket a válságstáb elfogadott – tudta meg az ujszo.com

Május elsejétől a határátkelőtől közúton számított 30 kilométeren belül ingázóknak nem kell negatív koronavírus-tesztet felmutatniuk a határ átlépésekor.

Csehországban a Dél-morvaországi, a Zlíni, a Morva-sziléziai és az Olomouci kerületbe, valamint Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland tartományokba ingázó egészségügyi dolgozók és ápolók szintén átléphetik a határt. Nekik azonban negatív teszteredményt kell felmutatniuk.

Ugyancsak átléphetik a határt azok az alap-, közép-, vagy főiskolai, egyetemi diákok, akik felvételi vagy záróvizsga miatt utaznak a szomszédos országba. Általánosan érvényes, hogy amennyiben a határátlépéshez negatív koronavírus-tesztet kell felmutatni, az nem lehet 96 óránál régebbi.

Klus arról is tájékoztatott, hogy szerdán dönthetnek arról, hogy kapjanak-e határátlépési kivételt azok a szülők, akik valamilyen okból diákot kísérnek át a határon. De ebben az esetben is 24 órán belül vissza kellene térniük az országba. Ugyancsak ma születhet döntés arról, hogy kapnak-e határátlépési kivételt azok a személyek, elsősorban gyerekek, akik közös háztartásban élnek egy ingázóval.

Az államtitkár szerint a központi válságstáb képviselőitől ígéretet kapott, hogy ha nem romlik a járványügyi helyzet, akkor egy héten belül további enyhítésekről döntenek a külföldön dolgozó személyekkel kapcsolatban.

Forrás: ujszo.com

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top