Felér egy aranyhallal, amit a Palatinus-tóból kifogtak

Egy igazán ritka halat fogtak ki 2020. április 20-án, az esztergom-kertvárosi Palatinus-tóból. Méghozzá egy 26 kilogrammos albínó busát.

Veres Zoltán, aki már közel 40 éve horgászik – ebből 10 éve a Palatinus-tónál – azt nyilatkozta, hogy ő sem fogott még ki ilyen halat az élete során, pedig sok helyen megfordult már. „Véletlen fogás volt, harcsapergetés közben akadt a horogra. Először azt hittem, hogy harcsa, viszont amikor megláttam, nagyon meglepődtem” – emlékezett vissza a hétfői nagy fogásra. Hozzátette azt is, hogy tudomása szerint három ilyen busa él a tóban, melyekből ez a középső lehet.

Veres Zoltán boldogan szelfizik az albínó busával. Természetesen a fotók után visszaengedte az élőhelyére!

Egyébként Zoltántól megtudtuk azt is, hogy a busát direkt nem is lehet kifogni, hiszen planktonokkal táplálkozik. A vizet szűri és úgy jut a táplálékához, ezért csak véletlen akadhat rá a horogra.

Sztahovits Pétert, a Dorogi Bányász Horgász Egyesület elnökét is megkérdeztük, hogy látott-e már ilyen albínó busát. Kérdésünkre elmondta, hogy igen, ő is tudott róla, hogy néhány ilyen egyed él a helyi horgásztóban, melyek közül a legnagyobb úgy 50 kg lehet. Viszont meglepte őt is, hogy valakinek sikerült egyet kifognia.

Az országos bajnoki és nemzetközi Trout Union Cup bajnoki címmel rendelkező Sztahovits Péter megosztotta velünk azt is, hogy máshol ő sem látott még albínó busát, pedig szerte a világban megfordult horgásztársaságoknál. Tehát egy nagyon egyedi halról beszélünk.