Kategóriák: DorogHírek

Elhunyt Tettamanti Béla

2020. április 17-én, hetvenhárom éves korában elhunyt Tettamanti Béla Munkácsy Mihály-díjas és Pulitzer-emlékdíjas grafikus, karikaturista.

Tettamanti Béla 1946. december 10-én, Bánhidán született, viszont gyermekéveit Dorogon töltötte, ahova szeretettel járt vissza mindig is. 2006-ban Dorog Város Önkormányzata Rauscher György-díjban részesítette.

1975 óta jelentek meg rajzai a sajtóban, először az Élet és Irodalom című hetilapban. Az 1980-as években a Művészet című folyóiratban jelentek meg írásai jelentősebb külföldi szatirikus képzőművészekről. 1981 óta rendszeresen készített könyvillusztrációkat, könyvborítókat, plakátokat és meserajzokat. 1982 és 1990 között az Új Tükör, majd 1990-től egy-egy évig a Pesti Hírlap és az Európa hírmagazin grafikusa és illusztrátora volt.

1990-ben az amerikai First Lady: Barbara Bush fővédnökségével a Magyar Nemzeti Galériában rendezett I. Nemzeközi Karikatúra Fesztivál kiállításrendezője, majd 2003-ban a Vigadó Galéria három nagytermében bemutatott Réber László életmű-kiállítás rendezője, kurátora volt.

Az utóbbi két évtizedben a Népszabadság (HÉTVÉGE melléklet), a Pester Lloyd (Budapest), a KORUNK (Kolozsvár), az Alföld (Debrecen), a PREMIER, a Figyelő, a COURRIER International (Párizs), a Múlt-Kor közölte rendszeresen a rajzait.


Képek: tettamantibela.hu

Rajzai az újságrajzzal, a karikatúrával laza kapcsolatokat tartó, de mégiscsak autonóm kompozíciók voltak. Jól tükrözte ezt az a néhány művével visszatekintő, a magunk mögött hagyott évszázad nyolcvanas-kilencvenes éveit idéző, de többségében és alapvetően az új munkákat felvonultató kiállítás, amelyet a nagy múltú Dorogi Galéria 2006. decemberi újjányitása és az egykor Dorogon felnőtt művész hatvanadik születésnapja avatott ünnepivé. A Bánhidán született, a bányamérnök édesapa állomáshelyeit szükségszerűen követő Tettamanti Béla dorogi gyermekkora, dorogi és esztergomi iskolaévei kapcsán, a legrangosabb budapesti és külföldi kiállítótermek bemutatói után nem először tért vissza az egykori bányásztelepülésre, hogy számos hazai ás külföldi művészeti elismeréssel, díjjal honorált grafikai munkássága termését bemutassa.

Elismerései, díjai:

  • Országos Karikatúrabiennálé díja (1983, 1985, 1987)
  • A Szép Magyar Könyv pályázatain illusztrátori díj (1985, 1986, 1989)
  • Brenner György-díj (1997)
  • Millenniumi szakmai díj (1999)
  • World Press Cartoon 2. díj (2005)
  • Rauscher György-díj (2006)

Borítókép: Várai Mihály (sajto-foto.hu)

Megosztás