Kategóriák: Hírek

A Richter is beszáll a koronavírus elleni gyógyszerfejlesztésbe

Az új koronavírus okozta megbetegedés kezelésére szolgáló gyógyszeres terápia kifejlesztésére alakul magyar konzorcium. Az ITM közleményéből kiderül, hogy a konzorcium tagja lesz a hazai tőzsdén jegyzett Richter Gedeon Nyrt. is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium MTI-hez eljutottatok közleménye szerint, a kormányzati támogatással meginduló együttműködés célja nem az immunvédettséget kialakító védőoltás, hanem egy olyan terápiás készítmény létrehozása, amely a fertőzöttek szervezetében semlegesíti a vírust.

Mint írták, az új koronavírus által okozott megbetegedés kezelésére a szakirodalom alapján egy „fúziós fehérje” lehet a leginkább alkalmas. Ahogy minden gyógyszerkutatás, a terápiás fehérje fejlesztése is időigényes, számos kockázatot és bizonytalanságot hordoz. A folyamatnak maradéktalanul meg kell felelnie a hatóságok által előírt szigorú követelményeknek – tették hozzá.

A Richter a konzorciumon belül, a terápiás fehérje technológiai eljárását dolgozza ki és egy gyártóhelyet biztosít a későbbi gyógyszernek, továbbá a gyógyszerfejlesztési tapasztalatával támogatja a konzorciumot a fejlesztési fázisokban – nyilatkozta a vállalat a portfolio.hu-nak.

A társaság arra is emlékeztet, hogy 2008-ban a Richter elindította azt a közel 30 milliárd forintos beruházást, amelynek keretében biotechnológiai úton előállított gyógyszeripari termékek fejlesztésére és gyártására szolgáló üzemeket épített Debrecenben. A beruházással 150 új munkahelyet hozott létre a Richter magasan kvalifikált szakemberek számára, akik felkészítése évekkel ezelőtt megkezdődött a Debreceni Egyetemmel közösen. A Biotechnológiai Üzemben gyártott gyógyszerek onkológiai és immunológiai terápiákban használt korszerű termékek, amelyeket a legmodernebb emlőssejtes fermentáció alapú technológiával gyártanak – emelte ki a portfolio.hu-nak a gyógyszergyártó vállalat.

Mindemellett a meginduló munkában részt vesznek a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Biológiai Intézete és a Szentágothai János Kutatóközpont komoly szaktudással rendelkező kutatói, virológusai. Valamint a biotechnológiai fejlesztéseket nemzetközi szinten végző ImmunoGenes Kft. szakemberei.

Forrás: MTI / portfolio.hu
Borítókép: a Richter debreceni biotechnológiai üzeme (forrás: Richter Gedeon Nyrt.)