Kategóriák: EsztergomHírek

Péntektől csak engedéllyel kelhetünk át a Mária Valéria hídon

Március 12-én, csütörtökön Szlovákiában a központi válságstáb kemény intézkedéseket vezetett be a koronavírus-járvány miatt, így például 2020. március 13-tól a Mária Valéria hídon csak azok mehetnek át Párkányba, akiknek Szlovákiában van az állandó, vagy átmeneti lakhelyük.

A bevezetett intézkedések, melyeket a korkep.sk gyűjtött ki:

Repterek: mindhárom nemzetközi repülőteret, a pozsonyit, a kassait és a poprádit is lezárják a személyforgalom előtt.

Határátkelőhelyek, személyi mozgás: a határátkelőhelyeken március 13-án, péntek reggel 7.00 órától ellenőrzéseket fognak bevezetni, és csak azok a polgárok léphetnek be az ország területére, akiknek itt van az állandó vagy átmeneti lakhelyük. A Pozsony környéki falvakba, pontosabban a Magyarországra és Ausztriába ingázó dolgozók engedéllyel járhatnak át a határon. Az ezzel kapcsolatos részleteket a rendőrség és a belügyminisztérium illetékesei készítik majd el.

Vonat és autóbuszközlekedés: a belföldi vonatközlekedés a szünidei, illetve hétvégi menetrend szerint fog közlekedni, de a nemzetközi vonat- és autóbuszközlekedést leállítják, kivételt képez az ellátás szállítása.

Korlátozzák az állami hivatalok nyitvatartási idejét: az állami hivatalok, beleértve a Szociális Biztosító nyitvatartását szintén módosítják, naponta csak három órát lesznek nyitva. A hivatalokban tartózkodó ügyfelek létszámát, ill. mozgását pedig szabályozni fogják.

Adóbevallások: a kormányfő javasolta, hogy igényeljük a március végi leadási határidő kitolását júniusra.

Utazási irodák útjai: az összes utazási iroda külföldre tervezett útját törölni készülnek, de ezt a gazdasági minisztérium fogja oldani.

Bezárnak az aquaparkok, síközpontok, gyereksarkok, uszodák: ugyanúgy bezárják kapuikat a kulturális és szociális intézmények, az éjszakai bárok, sí- és wellness központok, valamint az aquaparkok. Az első hírekkel ellentétben az éttermeket és a hotelokat nem kell még bezárni.

14 napos kötelező karantén mindenkinek, aki külföldről jön haza: a válságstáb arról is döntött, hogy mindenkit 14 napos kötelező karanténba fognak helyezni, aki külföldről tér haza. Eddig a kötelező karantén csupán az Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából hazatérő polgárokra vonatkozott. Holnaptól mindenkire vonatkozik.

Oktatási intézmények: a válságstáb döntése alapján hétfőtől (márc. 16.) bezárják az összes iskolát és oktatási intézményt legkevesebb 14 napra.

Forrás: korkep.sk

 

Megosztás