Kategóriák: EsztergomHírek

Összeült Párkány város válságstábja

Március 13-án, péntek délelőtt összeült Párkány város válságstábja, hogy a legfontosabb intézkedéseket megtárgyalják – írja az ujszo.com

Ami a legfontosabb: akik Párkányból vagy Párkány környékéről Magyarországon dolgoznak, azok átléphetik a határt és haza is juthatnak, de hivatalos igazolással kell rendelkezniük a munkáltatójuktól.

A hatóságok ma reggeltől szigorított határellenőrzést vezettek be a Mária-Valéria hídon. Esztergomból és Magyarországról csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák útlevéllel, személyazonossági igazolvánnyal, szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkeznek. Ha a felsorolt iratok közül eggyel sem rendelkezik az illető személy, akkor őt nem engedik be az országba. A határátkelőn a rendőrség és az egészségügyi hatóság is kinn tartózkodik, testhőmérsékletet is ellenőriznek. Akik Párkányból vagy Párkány környékéről Magyarországon dolgoznak, azok átléphetik a határt és haza is juthatnak, de hivatalos igazolással kell rendelkezniük a munkáltatójuktól.

Gondba kerülhetnek azok, akik magyar állampolgárként a szlovákiai oldalon ingatlannal rendelkeznek, de viszont nincs hivatalos szlovákiai lakhelyük, átmeneti lakhelyük vagy hivatalos itt-tartózkodási engedélyük. Mert akkor hiába van itt, a szlovákiai oldalon ingatlanjuk, akkor sem engedik be őket Szlovákiába. Eugen Szabó polgármester hozzátette: az engedélyek beszerzése most szinte lehetetlen, mert az idegenredészeti hivatal zárva van.

Hétfőtől Párkányban is bezár az összes iskola, óvoda és az iskolai étkezde is: a városban továbbra is érvényes az országos válságstáb korábban meghozott döntése, tehát Párkányban jövő hét hétfőtől 14 napig, azaz 2 hétig zárva lesz az összes iskola, óvoda, az iskolai étkezdék és a Szabadidőközpont, továbbá a művészeti alapiskola is. A múzeum a kultúrház a galéria és a mozi már zárva van. A párkányi iskolákban mára igazgatói szünetet rendeltek el. A párkányi óvodák ma még nyitva voltak – az Ady utcai szlovák tannyelvű óvoda kivételével – mert azt az influenza miatt már korábban bezárták. Hétfőtől az idősek számára szervezett ételkihordás is szünetelni fog.

Hétfőtől már a szállóvendégek számára is zárva lesz a wellnessközpont: a párkányi fedett uszoda zárva van és jövő hét hétfőtől már a szállóvendégek számára is bezárják a wellnesscentrumot. Nem szállóvendégek pedig már most sem léphetnek be oda. A kávéházak, sörözők, éttermek, bárok, szórakoztatóipari egységek vonatkozásában a városi hivatal még nem kapott egyértelmű utasítást a felsőbb hatóságoktól, de – miként Eugen Szabó polgármester fogalmazott-, jövő hét hétfőtől várható, hogy bezárnak, ez alól esetleg csak az ételkihordó, ill. meleg ételt menüre készítő éttermek kaphatnak kivételt.

Szigorították a belépést a városi hivatalba: a városi hivatalban mától szükségállapotot vezettek be, és szigorították az ügyfélfogadást és a belépést is. Ez azt jelenti, hogy a jövő héttől hétfőn és szerdán a hivatal délelőtt kilenc órától délelőtt 11 óráig lesz csak nyitva, délután pedig kettőtől háromig.. Pénteken pedig reggel nyolctól tizenegyig. A polgármester felhívja a figyelmet, hogy ezekben az időpontokban is csak nagyon komoly, halaszthatatlan, rendkívül fontos ügyekben keressék csak fel a városházát. Tehát például haláleset, temetés miatt. A városháza továbbá azt tanácsolja, hogy az esküvőket is halasszák el, ill. ne tartsák meg. Az anyakönyvi hivatal is zárva van – illetve halaszthatatlan, nagyon komoly esetben áll csak rendelkezésre, de a megalapozottságról a hivatal dönt.

Jövő hét hétfőtől az Arriva vállalat helyközi autóbuszai is csak az iskolai szünidőre érvényes menetrend szerint közlekednek majd!

Forrás: ujszo.com

Megosztás