Fegyházbüntetésre ítélték a kórházi tolvajt

A férfi három különböző napon összesen négy betegtől is pénzt lopott az esztergomi kórházban, majd az esztergomi buszvégállomáson egy alvó sértettől elvette a telefonját és a pénztárcáját. A bíróság a többszörösen visszaeső vádlottat 7 év fegyházbüntetésre ítélte.

A vádlott 2019. február 26-án, március 1-jén, 25-én, és 30-án az esztergomi kórház különböző osztályain fekvő betegeket lopott meg. Három esetben a beteg távollétét kihasználva vitt el pénztárcát és készpénzt, ezzel az első sértettnek 30.300.- forint, a második sértettnek 2.300.- forint, a harmadik sértettnek 20.000.- forint kárt okozott. A negyedik esetben úgy követte el a lopást a férfi, hogy a frissen műtött sértett az ágyán aludt, ezáltal védekezésre képtelen állapotban volt, ezt használta ki az elkövető, és a sértett irattartóját, és 9.000.- forint készpénzét az ágy mellett elhelyezett táskából vette el. A férfi 2019. március 10-én az esztergomi buszvégállomáson a váróteremben lévő padon alvó sértettől a 45.000.- forint értékű telefonját és a 11.000.- forintot tartalmazó pénztárcáját lopta el úgy, hogy azokat a nadrágzsebéből, és a kabátja zsebéből kivette. A férfi 2019. május 9-én egy esztergomi iskola portájáról egy kézitáskát lopott el, amelyben a sértett készpénze, személyes iratai, mobiltelefonja, karórája volt, ezzel a sértettnek 46.800.- forint kárt okozott.

A férfi négyszer volt büntetve. 2012. évben rablás bűntette miatt 8 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, ezt 2018. december 6-án töltötte le, erre figyelemmel különös visszaesőnek minősül.

Az Esztergomi Járásbíróság 2020. március 12-én két rendbeli kifosztás bűntette, három rendbeli lopás vétsége, 1 rendbeli készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége, 2 rendbeli lopás vétsége és 1 rendbeli készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt 7 év fegyházbüntetésre ítélte a férfit és 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint 94.880.- forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. Mivel a férfi többszörös és különös visszaesőnek minősül, ezért a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből ki van zárva.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A bíróság a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

Forrás: Tatabányai Törvényszék Sajtó