Kategóriák: DorogHírekSport

Magyar Kupa, negyeddöntő visszavágó

Csapatunk egygólos hátrányból várja a továbbjutást eldöntő mérkőzést az MTK vendégeként. Az első találkozón a mutatott játékkal és a támadószellemmel nem volt gond, azonban nem sikerült egyetlen gólt sem elérni a számos lehetőségből, viszont ellenfelünk egyszer betalált, így helyzetelőnyből nézhet elébe a szerdai mérkőzésnek. Ennek ellenére egyáltalán nem lehetnek nyugodtak a fővárosiak és akár egy kifejezetten izgalmas, kiélezett találkozó is kerekedhet a párharcból – Szabó Gyula cikke.

A hétvégi bajnokin végre kijött a lépés és a dorogiak magabiztosan, egyben teljesen megérdemelten nyertek a tabella tágabb értelemben vett élmezőnyéhez tartozó Gyirmót ellen. Ráadásul a győri alakulattal szemben eddig nem ment igazán, igaz, éppen ebben az évadban végre sikerült először őket legyőzni, mégpedig idegenben. Ezúttal pedig az idei legelső győzelmet is ellenük könyvelhetjük el, s örömteli, hogy az elmúlt beharangozóban említett góllövő cipők végre megkerültek. Mindjárt hármat sikerült hinteni, s valamennyi kidolgozott akciót követően született. A fiúknak most már nem szabad eldugniuk ezt a futballcsukát, hanem ezzel a lendületettel viselni tovább és rúgni a gólokat. A csapat egyik legeredményesebb játékosa, Délczeg Gergely őszi önmagát idézve mindjárt duplázott, valamint Kitl Miklós is feliratkozott a gólszerzők közé. Még azon sem kesereghetünk, hogy nem sikerült kapott gól nélkül kihúzni, hiszen nagyon meggyőzően játszott a gárda és szószerint a végszóra jött a vendégek szépítő találata. Ami miatt viszont fontos mégis megjegyezni a bekapott gólt, hogy okuljon a társulat, miszerint a lefújásig muszáj koncentrálni. Amennyiben marad a 3 gólos előny, úgy máris pluszba váltott volna az összesített gólarány, így viszont egálba került. Tekintve, hogy kettővel több a vereség, mint a győzelem, ezáltal viszont reménytkeltő.

Dorogi gólöröm a hétvégi Gyirmót elleni mérkőzésen

Mondhatni a legjobbkor jött ez a siker, hiszen a hétvégi forduló az alsóház csapatainak kedvezett, míg a két éllovas pont nélkül maradt, de az előkelő helyen álló Siófok is üres kézzel hagyta el a pályát. Több meghökkentő eredmény is született és a mezőny egyre jobban torlódik. A sereghajtó Vác csak ellenünk nyert eddig, most viszont idegenben 5:1 arányban kiütötte a Tiszakécskét. Ez pedig még akkor is bravúrnak számít, hogy a Kécske éppen bennmaradó helyen állt, két hellyel a váciak előtt. A Haladás szárnyal és ezúttal nem csak megint nyert, de alapos zakót osztott ki Lipcsei Péter csapatának idegenben, 4-1-re lelépve a Soroksárt, s ezzel ellépett a kiesőhelyről. Szintén 4-1-es győzelmet aratott tatabányai albérletében a Budaörs. Akárcsak a legutóbbi hazai meccsén a Gyirmótot, most a Siófokot gázolta le ugyan ilyen arányban. Népszerű volt a 4-1 a fordulóban, ugyanis a Vasas is ennyire verte a Nyíregyházát. Gólgazdag meccsen győzött otthon a Csákvár 3-2-re a Szeged ellen, míg az ETO otthonában 1-0-ra nyert a Szolnok. Amilyen simán verte az MTK-t az Ajka a legutóbbi hazai meccsén, ugyan úgy tett a másik éllovas, a Budafok ellen is, ezúttal is 2:0 arányban kerekedett felül. A dorogiak győzelmükkel visszakerültek a 12. helyre, azonban előttük és mögöttük is annyira tömörül a mezőny, hogy egyetlen forduló is jelentős változást hozhat. A Gyirmót roppant gyenge tavaszi szezonja ellenére is tartja a 7. helyét, azonban csak 5 pontnyi az előnye velünk szemben, ugyanakkor a kieső helyre csúszott Tiszakécske előtt mi is csak 7 pontos előnyt élvezünk. Igaz, egy meccsel kevesebbet játszva.

A kupameccs előtt érdekesen alakult a helyzet, hiszen míg a mieink végre nagyszerű győzelmet arattak, addig a listavezető MTK ugyanolyan simán kapott ki Putnokon a Kazincbarcikától, mint tette azt legutóbbi idegenbeli találkozóján Ajkán. Előbbin 2-0-ra, utóbbin 3-1-re maradt alul. Mit nem adnánk most egy ilyen eredményért, s milyen a futball, hiszen az MTK-t simán legyőzők ellen nekünk kifejezetten jól ment. Mi hármat rúgtunk idegenben a Barcikának, a fővárosiak meg éppen ennyit kaptak tőlük. Természetesen ezzel együtt is a kék-fehérek a negyeddöntő esélyesei, azonban mint látható, nem sebezhetetlenek és nem is verhetetlenek. Adjon erőt és a csak azért is töltetet, hogy bő fél év alatt negyedszer csapunk össze velük és utóbbi három alkalommal legyőztek minket, most viszont igenis visszavágunk nekik, továbbá ki tudja mikor fog állni a dorogi csapat ekkora lehetőség előtt, hogy a legjobb 4-között ott lehessen. Nagy dolog volna és nem lehetetlen. Ha az elmúlt két meccsen látott felfogásban lépnek pályára és megismétlik a mutatott játékot, valamint a végjátéknál legalább úgy koncentrálnak, mint a Gyirmót kapuja előtt tették, úgy volna keresni valójuk. Az MTK-t segítheti a hazai környezet, ám ezt a dorogi szurkolók kompenzálni fogják és a mieink érezhetik itthon magukat, viszont az előnyük tudatában nyugodtabban készülhetnek a vendéglátók. Nekünk muszáj támadni és gólt, akár gólokat lőni, miközben óvni kapunkat, hogy ne kerüljünk nagyobb hátrányba. Kedvenceink képesek lennének arra, hogy sikeresen vegyék a fordulót, de át kell tudni lépni saját árnyékukon. Bizonyára a leírtakkal maguk is tisztában vannak és átérzik a mérkőzés jelentőségét. Az MTK az egyetlen gárda a mezőnyben, amely még nem kapott gólt a  mostani kupasorozatban, így ez is lehetne további felhajtó erő, hogy legyünk mi azok, akik megtörik ezt az egyébként figyelemre méltó szériát.

Ilyen jelenetekre volna szükség szerdán

Amivel adós vagyok, hogy korrigáljam magamat a múltkori kupa-beharangozóban írt adattal kapcsolatban. Minden bizonnyal én már az elődöntőben láttam a csapatot és ezért az egyik negyeddöntő párosításunknál az elődöntőt adtam meg. Az elírásért elnézést kérek – amelyet egyébként magam vettem észre – ,  és immár a legutóbbi meccsel is kiegészítve, pontosítom a listát. A lőtt négy gól egyébként stimmel, talán ezért sem tűnt fel elsőként, de az ellenfél nem a Szeged  (ők az elődöntőben jöttek), hanem az akkor igazán remek csapatnak számító Cegléd volt.

A Dorog a negyeddöntőkben a Magyar Kupa történetében időrendi sorrendben:

1944. Dorog – Székesfehérvári MÁV Előre 4:0
1952. Dorog – Ceglédi Lokomotív 4:0
1955. MTK – Dorog 5:0
1964. Győri ETO – Dorog 1:0
1977. Csoportmeccsek a Honvéd, a Vasas, a Csepel és a ZTE ellen oda-visszavágó rendszerben
1991. Vác – Dorog 1:1, Dorog – Vác 2:2
2020. Dorog – MTK 0:1, MTK – Dorog ?

Vajon a negyeddöntő után is lehetünk majd ilyen boldogok, mint a nyolcaddöntő esetében?

A mérkőzést március 11-én, szerdán 18:00 órai kezdettel az Új Hidegkuti Nándor stadionban rendezik.

Szabó Gyula