Megérkezett hazánkba a Ciara

Megérkezett hazánkba a Ciara

Hírek Comments Off 242

Komárom-Esztergom és Pest megyére másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt hétfőre.

A Ciara nyugatról érkezett meg hazánkba. Az időkép.hu reggel már 106 km/h-s széllökésről számolt be Sopronban, a Kendig-csúcsról pedig 101 km/h-s erősségű levegőmozgásról érkezett adat. A Ciara viharciklon vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát, és habár az előzetes adatok alapján úgy tűnt, már aznap késő este megérkezik Magyarországra, a széllökések csak hétfő reggelre értek ide. Az Időkép.hu folyamatosan frissülő széltérképén ön is követheti, épp hol és milyen erősségű széllökések vannak. 

Komárom-Esztergom és Pest megyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő reggel az MTI-nek ezt írta: a szél tovább erősödik, emiatt délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre. Főként a Dunántúlon lehetnek viharos, óránként 70-90 kilométeres széllökések. A nap első felében ettől erősebb lökések csak a hegyekben fordulhatnak elő.

A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos, 80-100 kilométeres, néhol 100 kilométer feletti széllökések is lehetnek. A hétfő esti órákra, a front átvonultával, átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé – a délnyugati országrész kivételével – viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

A viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A hidegfront mentén a Dunántúlon – legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon helyenként egy-egy zivatar is kialakulhat – tették hozzá. Emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Forrás: MTI / időkép.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top