Kategóriák: DorogHírek

Záró sajtóközlemény: Reimann Bányászattörténeti Miniverzum

Befejeződött a Dorog bányászat- és ipartörténeti örökségét bemutató kiállítótér építése.

2019. december 1-én átadták a Reimann Bányaszattörténeti Miniverzumot. A projekt zárásaként egy olyan épület valósult meg mely, interaktív látványelemek segítségével mutatja be Dorog bányászattörténetét.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00004 számú és “Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kialakítása” című projekt megvalósítására 250 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert Dorog Város Önkormányzata.

A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kialakításával a térség bányászati hagyományainak megőrzésére és bemutatása nyílt lehetőség a kortárs eszközök, a mozgókép és a makettvilág segítségével.

Az épület önmagában, anyag- és eszközhasználatában is szimbolikus: megjeleníti a korabeli bányákban látható tárnát, kast, ácsolatokat.

A miniverzum terepmodell formájában és makettek segítségével különböző bányászati időszakokat idéz meg, lehetővé téve az időutazást a régmúltból a jelenbe ívelő események és helyszínek különleges élményt nyújtó bejárhatóságával.

A múltnak való emlékállítás és a hagyományok megőrzése mellett, a Reimann feladata új impulzusok, élmények nyújtása a látogatóknak, akik végig járva az épületet, a régmúlt történelmet modern köntösbe bújtatva fedezhetik fel. A kiállítótérben a burkolatok, falak, mennyezet úgy lett kialakítva, hogy a látogató átérezhesse a régi bányászok életét, munkáját, mindezt a mai eszközökkel megjelenítve. Többek között a bányászok visszaemlékezései érintőképernyős eszközökön tekinthetők meg, time-lapse animáció segítségével megnézhető a bányászathoz kapcsolódó dorogi középületek fejlődése, VR-szemüveg segítségével interaktív élményben lehet részünk a képzeletbeli kas aljában.

A beruházás szorosan kapcsolódik a város szlogenjéhez, amely így hangzik: „Jövőnket építjük, de múltunkat nem feledjük” Az épület és a környezet arculatának színvilágát is, a fent említett gondolatiság inspirálta.

A beruházásnak köszönhetően a Reimann Bányásszattörténeti Miniverzum 4 darab új munkahelyet teremtett.

A projekt a Széchenyi 2020 Program keretén belül valósult meg.

Sajtóközlemény

Megosztás