Tolatás közben ütötte el a gyalogosokat Esztergomban

A Tatabányai Járási Ügyészség a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult  ügyben vádat emelt azzal a büntetlen nővel szemben, aki tolatás közben ütötte el a gyalogos sértettet.

A vádirat szerint a vádlott 2019. január 18. napján 15 óra 30 perc körüli időben nappal, jó látási és közepes forgalmi viszonyok mellett közlekedett a személygépkocsival Esztergomban. Haladása során a vádlott, a haladási iránya szerinti jobb oldalra, a használaton kívüli, lezárt parkolóházhoz vezető útra kanyarodott le, majd a Táncsics Mihály utca úttestére merőlegesen megállt oly módon, hogy a járműve a parkolóházhoz vezető utat szinte teljes hosszában elfoglalta. Ezt követően a járműből a vádlott gyermeke kiszállt, ezután a vádlott tolatni kezdett. A vádlott a manővere végrehajtása során azonban nem észlelte a járdán gyalogosan, egymásba karolva közlekedő sértettet és házastársát, akik a vádlott által vezetett személygépkocsit, az úttestre lépve kikerülték. Ennek okán a vádlott nem biztosított elsőbbséget a Táncsics Mihály utca úttestén haladó gyalogosok részére, és járműve hátsó részével a gyalogos férfi bal oldalának ütközött, aki egyensúlyából kibillenve ráesett a mellette jobb oldalt közlekedő sértettre, ezért mindketten az úttestre zuhantak.

Az elesés következtében a sértett olyan csonttörést szenvedett, amely a saját sorsú betegségei miatti állapotát súlyosbította, a sértett nő emiatt a kórházban közel két hónap múlva elhunyt.

A vádlott megszegte a KRESZ 33. § (1) bekezdésében foglalt közúti közlekedési szabályt, melynek értelmében járművel hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, úgy őt a bíróság 1 év próbaidőre felfüggesztett 1 év fogházbüntetésre, 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélje.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó