Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Ülést tartott a Megyei Foglalkoztatási Paktum

November 25-én, hétfőn 11 órai kezdettel irányító csoport és ernyőszervezeti ülését tartotta a Komárom-Esztergom Megyei Foglalkozási Paktum.

2018. november 1-jével tovább folytatódott a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának támogatására irányuló projekt, mely a megyei önkormányzat, a megyei kormányhivatal és a Megyei Területfejlesztési kft. konzorciumi együttműködésében valósul meg. A konzorciumi tagok a 344 M Ft támogatás segítségével Kisbér, Komárom, Tata és Tatabánya járás területén valósítanak meg munkaerő-piaci programokat, nyújtanak támogatást képzésre, foglalkoztatásra, mentorálásra.

A TOP-5.1.1-16-KO1-2018-00001 számú „Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktum együttműködés megerősítése 2018-2020” című projekt keretében működő megyei foglalkoztatási paktum 9 tagú irányítócsoportja többek között áttekintette a megyei és helyi paktumok megvalósításának jelenlegi állását.  A megyei projekt mellett Esztergom, Oroszlány járásokban, valamint Tatabánya megyeszékhelyen valósulnak meg önálló helyi foglalkoztatási programok.

A megye négy járásában megvalósuló megyei projektbe 2019. október 31-ig 111 fő került bevonásra és  részesült legalább egy munkaerő-piaci szolgáltatásban. Ezzel a vállalt bevonási létszám 50%-a már teljesült.  

103 fő került foglalkoztatásba, és 110 bérjellegű támogatást ítéltek meg. Ebből 26 db vállalkozóvá válásra, 46 db 8+4 havi foglalkoztatásra, 38 db 90 napos munkatapasztalat szerzésre irányult. A támogatások 91 % mikro vállalkozásokhoz került, jellemzően az építőiparba, kereskedelembe és vendéglátásba, illetve egyéb szolgáltatásokba.

Elindultak a képzések is. Élelmiszer-, vegyi áru eladó és Munkavédelmi technikus képzésen vesz részt jelenleg 4+3 fő, Kisbéren targoncavezető képzés kezdődött 16 fővel. Tervezetten még ez évben elindul a társadalombiztosítási ügyintézői és bérügyintézői képzés, és újabb targoncavezetői tanfolyam tatabányai helyszínnel, Jelenleg folyik a toborzás. Várják az érdeklődőket.

A helyi paktumokban összességében 323 fő került eddig bevonásra, foglalkoztatásba 179 fő, targoncavezetői képzés valósult meg Oroszlányban 16 fővel és kezdődött el Esztergom járásban.

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal