Kategóriák: DorogHírekSport

Két kiváló bajnokit követően ezúttal hétközi kupameccs vár a Dorogra

Régen várt és látott jó sorozatba kezdett csapatunk, akik a Budaörs elleni biztos győzelmüket megismételve, ugyan olyan biztosan és megérdemelten verték a Győrt is. A lendületbe jött piros-feketékre szerdán viszont a Magyar Kupában vár megmérettetés. Bár a feladat egy cseppet sem tűnik nehéznek a megyei első osztályban szereplő Nagybajom otthonában, azonban elvárható, hogy a mieink kellő komolysággal vegyék ezt az akadályt is – Szabó Gyula cikke.

Újra dörzsölhették a tenyerüket és a szemüket is a dorogi csapat hívei a múlt vasárnapi bajnoki során, miután kedvenceik megismételték a Budaörs elleni győzelmüket. Az egy hét alatt aratott két remekbeszabott győzelemmel alaposan javított a dorogi gárda helyzetén és pozícióján, melynek hozadékaként összesen 7 helyet ugrottak feljebb a tabellán és immár a 9. helyet foglalja el. Ráadásul a gólarányon is sikerült javítani. A Győri ETO ellen szerzett három gól abból az aspektusból is értékes, hogy a Rába-partiak kapták eddig a legkevesebb gólt a mezőnyből, mindössze kilencet. Csapatunk valamennyi játékosa remek teljesítményt nyújtott és dícséret illeti, Délczeg Gergely mesterhármasával pedig kimagasodott a mezőnyből. A triplázás értékét nem befolyásolja, hogy kettő büntetőből esett, ugyanakkor a győriek is elismerték, hogy mindkettő 11-es jogos volt. A dorogiak a végén akár még ennél is jobban megszórhatták volna ellenfelüket. Fiaink nem csak lendületben maradtak a harmadik gól után is, de a hajrára egy egyértelmű győri szabálytalanság végett kiosztott piroslap okán emberhátrányba kerültek. A győriek viszonylag olcsón megúszták az így is kiadós vereséggel járó dorogi kiruccanást és mindössze egyetlen hellyel szorultak lejebb a tabellán és csak gólaránnyal. Ha Dorogon két góllal veszítettek volna, akkor maradnak az 5. helyen.

A Csákvár kihasználva az MTK szabadnapját, legyőzve a Békéscsabát, az élre ugrott. Rajtuk kívül a Gyirmót is profitált ebből, mert ötötik egymást követő győzelmével a harmadik helyen posztol, mindössze egy ponttal lemaradva az MTK-tól. A győri csapat a Vasast győzte le 2-1-re, mégpedig vesztett pozícióból fordított. A Szeged múltkori ajkai veresége csak botlásnak tűnt, mert ezúttal kiütötte a Tiszakécskét 5:0 arányban. A Szolnok alaposan lerendezte az Ajkát, amely nekünk is jól jött, ugyanis így az Ajka is mögénk került. A Budafok hozta a papírformát otthonában a sereghajtó Váccal szemben, igaz, a vártnál nehezebben, de végül két góllal bedarálták a sokáig ellenálló dunakanyari gárdát. Már-már kiesési rangadónak is beillett a Haladás-Nyíregyháza összecsapás. Mindkét csapatnak eddig sikerült minden előzetes várakozást alulmúlnia. A két rossz passzban lévő gárda közül a nyírségiek ezúttal tudtak javítani a pozíciójukon és megérdemelten nyertek 3-1-re a Rohonci úton. A szombathelyiek viszont ezzel már csak a váciakat előzik meg. Megint otthon kapott ki a Soroksár, ezúttal a kieső zónából menekülni vágyó Budaörssel szemben vesztettek. A vendégek éppen ugyan olyan arányban nyertek Lipcsei Péter tanítványai ellen, mint ahogy egy héttel korábban nálunk kikaptak. A forduló egyetlen döntetlenje a Balaton-partján született, a Siófok-Kazincbarcika találkozón, ahol még gól sem esett.

Mielőtt azonban a következő bajnokira fokuszálna mindenki, szerdán kupatalálkozókra kerül sor. Mindennek előtt korrigálnom kell magamat, ugyanis a legutóbbi kupaforduló alkalmán beharangozott cikkemben a legjobb 32-közé jutást írtam tétként, de a Balassagyarmat elleni találkozó még csak  a 64-közé ment. Tehát a mostani lesz a legjobb 32-közé jutásért és ezúttal két osztállyal lejebb szereplő csapatot sorsoltak hozzánk. Egyben sporttörténeti mérkőzés is lesz, ugyanis szerény tudásom és a dokumentumok alapján is, még soha sem találkozott egymással a két fél. Meglehet, a dorogiak jó része még azt sem tudja pontosan, hogy hol, merre található Nagybajom település. A  Somogy megyei kisváros Kaposvártól 26 km-re nyugatra fekszik, de talán számos doroginak könnyebb tájékozódási pont, ha azt írom, hogy Balatonfenyvestől mintegy 65 km-nyire délre található. Dorogtól való távolsága mintegy 250 km. A maga alig 3 és fél ezer lakosával az ország egyik legkisebb lélekszámú városa. A település fő nevezetessége, hogy kedvelt tartózkodó és költőhelye a gólyáknak. Ki is érdemelték a gólyák városa titulust. E természeti sajátossága mellett gyógyfürdővel is büszkélkedik, bár az orosz tulajdonos és üzemeltető csődje miatt kérdéses a létesítmény jövője. Ezen felül pedig a városka egyik legemlítésre méltóbb és híresebb építményei az Igmándy kúria, amely jelenleg vendégfogadó, valamint az egykori Sárközy villa, ahol pedig helytörténeti múzeum működik.

Dorogi gólöröm a vasárnapi meccsen. Legyen minél több ilyen jelenet a jövőben is

Csapatuk, a Nagybajomi AC  a dorogi klubhoz hasonlóan 1914-es alapítású, ám a szervezett bajnokságban csak 1948 óta szerepel. Annál több névváltozáson ment keresztül. Korábban többek között Nagybajomi Dolgozók SK, Nagybajomi Erdőgazdaság SK, Nagybajomi Traktor SK, Nagybajomi Hunyadi, Nagybajomi TSZ SE és  Nagybajomi Medosz elnevezés volt a hivatalos, míg a jelenlegi AC név ugyan először fellelhető már 1984-től, de konzekvensen csak 2006 óta használják. A csapat története során zömében a megyei és kerületi osztályokban fordult meg. Leginkább negyedosztályú volt, de bajnoki múltját bőven tarkítja ötöd-, hatod-, heted-, sőt nyolcadosztályú tagság is. A legnagyobb eredményük, hogy két ízben, összesen három évad erejéig az NB III. tagjai voltak. Első ízben a 2008-09-es évadban, de sereghajtóként végezve egyből kiestek. Ezt követően 2011-ben sikeresen visszajutottak és éppen bennmaradtak, de a rákövetkező 2012-13-as évadban megint kiestek. Azóta pedig a negyedosztályt erősítik. A legutóbbi évadban a 4. helyen végeztek. Két hete bajnokin otthonukban legázolták a Balatoni Vasas csapatát, mégpedig 5:0 arányban. A legutóbbi kupafordulóban a Nagyecsed ellen vívták ki a továbbjutást, mégpedig idegenben. A rendes játékidő 1-1-es döntetlennel zárult, majd a hosszabítás sem hozott változást. 11-esekkel végül 4:3 arányban felülkerekedtek.

Otthonuk a Nagybajomi Sporttelep, bár ez inkább hízelgő protokoll elnevezés, ugyanis a gyakorlatban egy tipikus megyei focipályát takar, továbbá egy edzőpályát, egy műfüves, világítással ellátott kispályát és egy homokos röplabdapályát. A létesítmény a település szívében található, egy termetes adótorony mellett. A futópálya nélküli játéktér rendezett, az azt övező egyszerű kerítés inkább csak dísz, a maga 1 méteres magasságával. Lelátó nincs, csak amolyan egysoros tákolt padozat. Az úgymond sporttelep nincs elkerítve, két utcáról is teljesen nyitott, mindössze a labdarúgó kapuk mögött van kifeszített labdafogó háló. Viszont van egy szépen rendbetartott takaros kétszintes klubépület a játéktér egyik hosszanti oldala mentén, amelyben az öltözők is találhatók. A klubházon egy emléktábla látható az öt évvel ezelőtti centenárium tiszteletére. A pályán van világítás, igaz, esti mérkőzés lejátszására nem volna alkalmas, ugyanis utcai villanyoszlopok szegélyezik a játékteret, viszont esti edzéseket lehet tartani. Az egyesületnek van egy nagyágyúja, nevezetesen Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, aki történetesen Nagybajom díszpolgára. S ha már így szóbakerült, a település másik közismert díszpolgára Boross Péter, az egykori Antall-kormány minisztere, aki rövid ideig, 1993 és 1994 között az ország első embere is volt.

A régi dorogi szurkolók körében italozás során jellemző szállóigét állítanám viccesen párhuzamban a mérkőzés esélyeit latolgatva, miszerint amikor az egyik drukker kérdezi társát, hogy „Lemegy még egy kör?„, mire a hagyományos válasz: „Mi bajom lehet?” –  valahogy így jellemezhetnénk a szerdai meccset is, hogy nagy bajom nem lehet tőle. Nem kérdés, hogy nem csak illene, de kell is magabiztosan, gólokkal nyerve továbbjutni. Veszíteni való csak nekünk van. Egy stabil másodosztályú csapatként, ráadásul ilyen múlttal a klub jó hírneve legalább olyan fontos, mint az eredmény. Ezért, valamint a sportszerűség is megkívánja, hogy ellenfelünket tiszteljük meg azzal, hogy nem vesszük őket félvállról. A meccsre kilátogató közönség jelenléte nagyban a mieinknek is szól majd, hiszen a Dorog vendégszereplése nagyobb durranás ott, mintha a Fradi jönne hozzánk. A vonzáskörzetben lévő településeken és Somogy megyeszerte ráadásul szép számmal vannak Dorog-szimpatizánsok és márcsak miattuk is őrizzük meg a jó hírnevünket köreikben. Biztosra vehető, hogy a megyei gárda mindent megpróbál majd és lelkes hozzáállás várható a részükről. Gyakran előfordul ezen a szinten, hogy a lelkesedés hevületében többször találják el az ellenfél játékosainak lábát, mint a labdát, de remélhetően nem lesznek sérülések és sikerül jó hangulatú, sportszerű meccset vívni ellenük. A dorogi egyesület nagysága a nagyszerű múltja mellett a kívülállók pozitív megitélésének is köszönhető. Csapatunkat és klubunkat messzi földön igen szimpatikusnak tartják. Ehhez legyen ezúttal is méltó ez a találkozó.

Fotó: Dorogi FC