Kategóriák: DorogHírekSport

Nagyszerű fordulót követően még mindig itthon

Régen volt már ennyire kerek egy bajnoki hétvége, mint a legutóbbi. Egyrészt csapatunk három sikertelen találkozót követően végre nyerni tudott, ráadásul kiadós formában, amellyel az idény eddigi legnagyobb arányú győzelmét aratta. Egyben ez volt a 13. forduló legnagyobb különbségű nyert mérkőzése az egész mezőnyben. Végre ezúttal gólt sem kaptak és három helyet ugrottak előre a tabellán. A hétvége örömét Mészáros Áron visszatérése tette teljessé, aki hét hónapos kényszerpihenőt követően léphetett újra pályára. Vasárnap régi szép emlékeket idéző mérkőzéssel folytatódik a bajnoki pontvadászat, ugyanis a Győri ETO csapatát fogadják a mieink, ráaádsul ez lesz a két csapat 50. tétmérkőzése egymás ellen – Szabó Gyula cikke.

Hosszú idő után megint jó érzés volt Dorog-szurkolónak lenni. A győzelem mindig örömteli, de ezúttal mondhatni a legjobbkor jött. Három egymás utáni vesztes mérkőzést követően csapatunk egészen a 16. helyre csúszott hátra és a sereghajtótól is mindössze 6 pontnyi volt az előnye, a maradék két üldöző pedig ott lihegett a nyakán. A Szolnok pontazonosággal, míg a Budaörs is csak egy ponttal lemaradva. Ilyen körülmények között nagyon kellett végre a siker, ráadásul éppen a Budaörs érkezett Dorogra. Fiaink átérezték a mérkőzés fontosságát és gyakorlatilag már az első játékrészben eldöntötték a találkozó sorsát. Szerencsére a folytatás is jól alakult, hiszen a második játékrészben is erőltették a támadásokat, s nem volt veszélyben a győzelem. Nem csak hogy gólt nem kaptak, de  a legvégén sikerült újabb találattal a forduló legnagyobb arányú győzelmét aratniuk. Az ilyenkor már elég szokatan gyönyörű napos, meleg idő is kedvező hátteret adott a mérkőzéshez, amelyhez a győzelem melletti fénypontjának Mészáros Áron visszatérése bizonyult. Csapatkapitányuk, egyben játékmesterünk hosszú kényszerpihenőt követően tudott végre csatasorba állni. Utoljára március 10-én, a Cegléd elleni idegenbeli mérkőzésen szerepelt, majd sajnálatos sérülés miatt ki kellett hagynia a tavaszi szezon nagyrészét. Sérülése csak műtéttel volt helyrehozható, ezért borítékolható volt, hogy huzamos ideig nem számíthatnak a játékára. Kieesését követően Tomás Lénárth viselhette a kapitányi karszalagot, aki addigi jó teljesítményével és lelkes hozzáállásával méltán vívta ki csapattársai, a szakvezetés és a szurkolók bizalmát. A csapatkapitányi címhez is méltó tudott lenni és feltétlen köszönönetet érdemel.  Az elmúlt forduló aztán meghozta Mészi várva várt visszatérést és a mérkőzés 72. percében csereként lépett pályára vezető gólunk szerzője, Délczeg Gergely helyett. Csak bízhatunk abban, hogy mielőbb visszanyeri eredeti kondícióját és játékerejét. Meghatározó játéka mellett nagy szükség van góljaira, gólpasszaira is. A visszatérés nem csak győztes meccsen sikerült, de még gólörömben is lehetett része. Az említett első gólunkból szerzett előnyünket Dlusztus András fejesgóllal növelte, míg Forró Gyula és Takács Péter a találkozó végén szép kombinációjukat követően, utóbbi lőtte harmadik gólunkat. Ekkor pedig már Áron is a pályán volt, akárcsak a szintén csereként szóhoz jutott Sitku Illés, aki közelít a félszázadik jubileumához, ugyanis ez volt a 142. mérkőzése a Dorog színeiben.

A szép kerek győzelmünk három hely előre ugrását is hozta úgy, hogy kis híján akár néggyel is sikerülhetett volna feljebb kapaszkodi. Jelenleg úgy áll a Dorog a 13. helyen, hogy a 12. helyezett Tiszakécskével a pontazonosság mellett az egyéb mutatókban egyaránt egálban van. A minimális különbség azonos gólarányunk ellenére, hogy vetélytársunk egyetlen góllal többet rúgott nálunk, mi pedig eggyel kevesebb gólt kaptuk tőlük. Az erőnyerő ilyenkor a több rúgott gól. Győzelmünknek köszönhetően négy ponttal elhúztunk a Budaörstől, nyolcra a Váctól, a Szolnokkal szemben pedig két pontnyi előnyre tettünk szert. Egy sor jónevű csapat mögénk került, mint a Békéscsaba, a Haladás és a Nyíregyháza, ráadásul valamennyivel szemben ponttal, pontokkal vezetünk.

A legutóbbi hazai mérkőzésen a győriek ellen, 2018. november 4-én.

A forduló rangadója a két éllovas összecsapása volt a Hidegkuti stadionban, ahol az MTK fogadta a Budafokot. A vendégek szereztek vezetést a mérkőzés elején, nem is akármilyen góllal, ám a hazaiak 2-1-re fordítani tudtak, igaz, a mérkőzés hajrájában szorongatott a Budafok, de már egyenlíteni nem tudott. Nevében szintén rangadónak számított a Vasas és a Haladás párharca Angyalföldön, amely igazán változatosra és élvezetesre sikeredett. A hazaiak végül 3:2 arányban bizonyultak jobbnak úgy, hogy még 11-est is hibáztak. A Csákvár kezd visszatalálni arra a sikeres útra, amely az idény elején jellemezte mérkőzéseiket és harmadik egymás utáni győzelemét aratta. Ezúttal a Soroksár otthonában nyert  1-0-ra, így a budafokiak vereségével a 2. helyre jött fel. Négy győzelmét követően megszakadt kitűnő sorozata a Szegednek, akik a másik sikeres újonc, az Ajka vendégeként kaptak ki hosszú idő után 1-0-ra. Igen jó szériában van továbbra is Gyirmót, amely 2-1-re nyert a Kazincbarcika putnoki átmeneti otthonában. A bennünket éppen csak megelőző Tiszakécske 2-1-re győzött az élbolyhoz tartozó Siófok ellen és ennek a sikerének köszönheti, hogy előttünk maradt. Nem bírt a Békéscsaba a Szolnokkal, mi több, mondhatni pontot mentett otthon a viharsarki gárda, ugyanis a félidőben még a vendégeknél volt az előny. 

A forduló legnagyobb meglepetését az első osztály felé ácsingózó Győri ETO  az utolsó helyezett Vác elleni hazai gólnélküli döntetlenje jelentette. A vasárnapi derbin éppen a győrieket fogadjuk, s kérdés, hogy átmeneti botlás volt-e csak a részükről, vagy a váciak fogtak ki nem várt jó napot. Ugyanis hasonló játék mellett nem lenne sok esélye a Rába-menti zöld-fehéreknek Dorogon, főleg, ha csapatunk erőt merítve a legutóbbi meccséből és ezúttal is hasonló felfogásban játszana, mint tette azt az elmúlt héten. A két csapat idén április utolsó vasárnapján találkozott egymással, mégpedig Győrben, ahol 1-1-re végeztek úgy, hogy a mieink vezettek. Idehaza egy hét híján pontosan egy éve került sor az egymás elleni összecsapásra, amely gólgazdag, fordulatos mérkőzésen, Lénárth, Mészáros, Szedlár és Vigh góljaival 4:3 arányú dorogi győzelemmel zárult. Az elmúlt három hazai bajnokit megnyertük ellenük, s mindannyiszor egy góllal. Most sem bánnánk ha egyetlen gólocska döntene a mi javunkra annál is inkább, mert a találkozó egyfajta vízválasztó is lehet. Amennyiben nyernénk, úgy már a középmezőny felé tekinthetnénk előre és nem magunk mögé, míg ebben az esetben a győriek viszont leszakadnának az élmezőnytől.

A két csapat eddig 49 alkalommal játszott egyás ellen, amelyen 17 dorogi győzelem, 14 döntetlen, 18 vereség, 78:78-as gólarány született. Hazai mérlegünk: 26 mérkőzésen 11 győzelem, 8 döntetlen, 7 vereség, 45:38-as gólarány. A részletes mérleg pedig  itt olvasható: https://dorogimedence.hu/index.php/2019/04/27/orok-merlegen-dorog-gyori-eto/.

Általában jó mérkőzéseket hoztak az egymás elleni találkozóink, így viszont egészen biztosan ezúttal is jónak és izgalmasnak ígérkezik az óraátállítás miatt kora délután (13:30-kor kezdődik a meccs) összecsapás, amelyre feltehetően megint szép számmal jönnek majd Győrből is szurkolók. Egyben jubileumi találkozó is, hiszen ez lesz a két csapat ötvenedik egymás elleni tétmérkőzése.