Kategóriák: DorogHírek

Hatvanan vettek részt az Erőművek Éjszakáján Dorogon

Október 11-én, pénteken rendezték meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által életre hívott Erőművek Éjszakáját, melynek keretében 42 villamos energiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt.

Az előzetes online regisztrációt követően négy turnust indítottak a dorogi erőműben, ahol 60 látogatót fogadtak. A telephelyre való betekintés során az Erőművek Éjszakájára látogatók a fenntarthatóságról és a Veolia Energia Magyarország Zrt. által megvalósított körkörös gazdasági modellről tudhattak meg többet. Megismerhették a részben biomassza felhasználásával működő energiatermelést, illetve bejárhatták az üzem egyes részeit.

Vollár Attila, a Veolia Energia Magyarország Zrt. Közép-magyarországi regionális igazgatója fogadta az érdeklődőket, majd egy rövid ismertetőt követően a tárgyalóterembe invitálta őket, ahol Fritz Jánossal, a Veolia Energia Magyarország Zrt. dorogi erőművének vezetőjével közös előadást tartottak az erőmű múltjáról, illetve az energiatermelési folyamatokról.

Vollár Attila elmondta, hogy a dorogi erőművet 1906-ban abból a célból alapították, hogy a környéken található bányaüzemeket ellássák villamosenergiával. A dorogi erőmű jelenlegi alappillére a távhőszolgáltatást, amely két várost lát el távhővel: Esztergomot és Dorogot. Ez 3.500 lakást jelent 10.000 felhasználóval. De megannyi iskolát, intézményt, kórházat látnak el melegvízzel és hővel. Az ipar számára pedig gőzenergiát is biztosítanak. Kitért arra is, hogy a gáz mellett biomasszával (mezőgazdasági melléktermékkel) állítják elő az energiát, melyből mintegy 8.000 tonnát tüzelnek el évente.

Fritz János számítógépes folyamatokon keresztül ismertette az energiatermelés folyamatát, illetve a kazánok és a turbinák működését, majd az érdeklődők feltehették a kérdéseiket. „Mi a legtávolabbi pont ahova távhőt szállítanak?” – elhangzott ez a roppant érdekes kérdés is, melyhez így szólt a válasz: „12 km, az esztergomi Bánomi lakótelep leghátsó épülete, Dorogon pedig a Baross lakótelepnek a legtávolabbi háza.”

Az előadást követően megkezdődött az üzemlátogatás. Bemutatásra került a hő- és villamosvezénylő, a gáz és a vegyestüzelésű kazán, a turbina és a különböző energiatermeléssel kapcsolatos ipari létesítmény.

Búcsúzóul a látogatók kisebb ajándékokat és brosúrákat kaptak. Vollár Attila pedig zárásként elmondta, hogy nagy érdeklődés mutatkozott az először megrendezett Erőművek Éjszakájára, hiszen a meghirdetést követően hamar beteltek a helyek. Remélik, hogy a jövőben is lesz hasonló kezdeményezés.

Az M1 videója a dorogi helyszínről IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A Veolia Energia Magyarország Zrt-ről:

A Veolia Energia Magyarország Zrt. több mint 25 éves szakmai tapasztalattal a magyar energetikai piac meghatározó szereplője, önkormányzati és közületi szerződésállományának meghatározó része – például a pécsi, dorogi, esztergomi vagy tatai lakossági és intézményi távhőszolgáltatás – a 2020-as évekbe nyúlik előre. A társaság 2013 folyamán stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormányával.

A vállalatcsoport jelenleg több mint 1000 főt foglalkoztat, országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2017-ben 55,1 2018-ban pedig 69,4 milliárd forint volt.

A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 36 egészségügyi és szociális intézményt és 57 ipari telephelyet lát el energiával. Emellett a magyarországi Veolia csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 12 városban immár 13,5 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, miközben országszerte a vállalat további közel 117 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termel hőenergiát.

Az országos kiterjedésű cégcsoport energetikai szolgáltatások üzletága hőtermelő- és elosztó rendszerek üzemeltetését végzi önkormányzatok, költségvetési szervek és a magánszektor számára, de tevékenységi körébe tartozik ezen felül a teljes körű létesítmény-üzemeltetés és az ipari outsourcing is.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. éves hőenergia-termelése megközelíti a 7700 terajoule-t, és évente több mint 1090 gigawattóra villamos energiát állít elő, továbbá egy 36 gázmotorból álló, összesen 50 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltet.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi üzletágának hét egységében (a pécsi Pannon Hőerőmű Zrt., a Kőbányahő Kft., a dorogi, debreceni és nyíregyházi erőművek, a szakolyi DBM Zrt. és az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt.) magas hatásfokú földgáztüzelésű és megújuló energiát – biomasszát – felhasználó blokkok működnek, ezzel is tükrözve a cégcsoport környezetbarát energiatermelés iránti elkötelezettségét.