Kategóriák: EsztergomHírek

Pályaorientációs napot tartottak Esztergomban

Szeptember 27-én, pénteken az esztergomi Géza Fejedelem Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában pályaorientációs napot tartottak és megköszönték a partnercégek által felújított tantermeket.

Az eseményen beszédet mondott Dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Előadásában a Szakképzés 4.0 stratégiai programot ismertette, amely a szakképzés és a felnőttképzés rendszerszintű megújításáról és tovább fejlesztéséről szól. „Nem könnyű a kihívás, aminek meg kell felelnünk: ma kell oktatnunk a jövőt” – tette hozzá.

Kovács Tamás, a Géza Fejedelem iskola igazgatója Darwintól idézett, miszerint a túlélésben nem feltétlen a legokosabbak és a legerősebbek maradnak majd fenn, hanem azok, akik a legjobban tudnak alkalmazkodni az adott helyzethez. Hozzátette, hogy ez azért is fontos most, mert az Ipar 4.0 és a Szakképzés 4.0 programok mindent meg fognak változtatni, ami a szakképzéseket illeti.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője is üdvözölte a programot, kitért arra, hogy nagyon fontos a munkaerőképzés és a szakoktatás, hiszen a térségben az egyre bővülő és fejlődő gyárak több szakember munkáját kívánják meg. Fontosnak tartja továbbá azt is, hogy ehhez hasonló rendezvényeket tartsanak, ahol a vállalatok és a tanulók találkozhatnak egymással.

A beszédek után a térség vállalatai mutatták be kisfilmeken üzemeiket, illetve a gyártási technológiákat. A kérdéseket követően pedig közös tanteremlátogatáson vehettek részt az érdeklődők. Kovács Tamás elmondta, hogy 10 éve indult el az a folyamat, amelynek keretében az egyes cégek tantermeket újítanak fel az intézményben. Elsőként a Suzuki terem készült el, majd ezt négy másik terem követte. Az iskolában a TE Connectivity, a Kirchhoff, a MegaWatt és a Baumit is tanteremmel büszkélkedhet. Kovács Tamás továbbá elmondta azt is, hogy már van két új jelentkező, aki szívesen támogatná az intézményt, az egyik a Zoltek, a másik pedig a solymári PEMÜ.

A tanteremlátogatások során az intézményvezető háláját fejezte ki a partnercégeknek és megköszönte a figyelemre méltó támogatásukat.