Megalakult a Pilisi Sziklák Natúrpark

Szeptember 25-én, Kesztölcön adták át a Pilisi Sziklák Natúrpark alapító oklevelét, melyet dr. Rácz András az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára nyújtott át Nyírő Andrásnak, a Virágzó Kesztölc Egyesület elnökének. A Pilisi Sziklák Natúrpark 5 település (Kesztölc, Piliscsév, Piliscsaba, Pilisszentkereszt, Pilisszántó) együttműködéseként jött létre.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, hogy a hálózat egyenletesen oszlik el hazánk területén, hiszen az ország mind a hét régiójában található natúrpark. Az országos hálózat egy négypilléres modellre épül, melynek elemei: a táji, természeti és kulturális örökség megőrzése; a környezeti nevelés, szemléletformálás, tájidentitás erősítése; a fenntartható térségfejlesztés; valamint a fenntartható ökoturizmus és rekreáció. Kifejtette, hogy a kezdeményezés elsődleges célja a táji, természeti és kulturális értékek megőrzése és fenntartható hasznosítása. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a natúrparki működési forma a térségi szereplők széles körének szoros együttműködésére épül, amelyben minden szervezet hozzájárul a fejlesztési koncepcióban elfogadott közös irányok megvalósulásához. Rácz András hangsúlyozta: a táji és természeti környezetünk identitásképző erő, amire vigyáznunk kell, de önmagában az állami erőfeszítés nem elég, ezért számítunk a helyben élők segítsége.

A rendezvényen az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pilisi Sziklák Natúrpark Magyarországon tizenötödikként kapta meg a névhasználathoz való miniszteri hozzájárulást igazoló oklevelet.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a rendezvényen a feladataik közül a természet, a különleges élőhelyek és fajok védelmére,  bemutatására, a gyermekek szemléletformálására, valamint az ökoturizmusra hívta fel a figyelmet. Füri András szerint nagyon fontos az együttműködés és a partnerség, mert önmagában a nemzeti park nem tudja a természet értékeit megőrizni, ezért számítanak a helyi önkormányzatokra, oktatási intézményekre, a gazdálkodókra, és a natúrparkokra.

Nyírő András és dr. Szilvácsku Zsolt egyetemi oktató az összegyűlteknek bemutatták azt az előkészítő tanulmányt, amely a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar tájépítész szakos hallgatóinak kutatási eredményeit tartalmazza. A dokumentummal kapcsolatban dr. Szilvácsku Zsolt úgy fogalmazott: feltárták a települések élő kapcsolatát.

Végezetül Nyírő András a Pilisi Sziklák Natúrpark megálmodója, megköszönte a minisztérium és a nemzeti park segítségét, továbbá bízik benne, hogy a Natúrpark segíti majd a települések együttműködését és megvédik egymás értékeit.

A Pilisi Natúrparkról>>

Forrás: Agrárminisztérium Sajtóiroda / dorogimedence.hu