Kategóriák: EsztergomHírekSport

Esztergomiak nyerték meg a 96 órás horgászversenyt

Az esztergomi Csőri-Csali Horgászbolt csapata nyerte meg a Pilismaróti-öbölben megrendezett II. FŐHESZ – Big Carp Baits 96 órás nagyhalfogó horgászversenyt.

A második alkalommal megrendezett versenyre 23 csapat jelentkezett és a szeptember 11-ei kezdőnapon már 20 csapat regisztrált is. Az időjárás igazi vénasszonyok nyarát idéző, már-már inkább melegnek mondható volt. A Duna sajnos (napi 20 centimétert) jelentős apadásba kezdett, így volt némi aggodalom a versenyzők között.

Szerda délelőtt 10 órakor a megnyitót követően megtörtént a szektorhelyek kihúzása. A sorsolást követően a csapatok elfoglalták a kihúzott helyeket és nekiláttak a sátorhelyek felállításának, a felszerelések összeállításának, az etetőanyagok előkészítésének, valamint a bóják rögzítésének. A csapatok most is csak 4 felszereléssel horgászhattak, és az élő csalin kívül bármilyen más (pellet, pop-up, bojli, kukorica, stb.) etetőanyagot használhattak az etetéshez, illetve csalizáshoz. A verseny során kizárólag az 5 kg-ot meghaladó ponty és amur került mérlegelésre. 

Az előjelek kedvezőek voltak, mert már az első nap 12 termetes hal került mérlegelésre. A következő három napban 25,22, majd 24 db halat kellett mérlegelni. A tavalyi évben a horgászatot nehezítő, ellehetetlenítő, a mederfenéken vastagon előforduló telepes algák és hínárfajok az idei évben nem fejlődtek ki, így jelentősen javultak a fárasztás és a szákolás esélyei. A 47 versenyző 4 nap alatt 83 mérhető (5 kg-feletti) halat szákolt meg. A verseny alatt közel háromszor annyi halat kellett a fogást követően visszaengedni, mert nem érték el a mérhető súlyhatárt. A pontyok és amurok mellett rengeteg dévérkeszeg, egy-egy balin, és egy közel 20 kg-os busa is rajtavesztett a felkínált csalikon, a számos leakadt, elmaradó hal mellett. A 83 darab mérlegelt hal súlya 804,65 kg volt, ami 9,7 kg-os átlagsúlyt jelent. Megosztva, 36 db amur 433,43 kg súlyban, és 47 ponty 371,22 kg súlyban került kifogásra. A legnagyobb hal egy 19,08 kg-os amur volt. Pontyból a legnagyobb egy 16,23 kg-os gyönyörű pikkelyes tőponty volt. 20 kilogramm feletti fogás ugyan nem akadt, de látva azt a 83 db gyönyörű halat, így sem panaszkodhatunk.

A 10 kg feletti halakat a mérlegelésük után egyedi haljellel látták el, úgy kerültek vissza az öböl vizébe. 21 db amur és 8 darab ponty hordozza magával az esemény nyomát.

A remek hangulatú, fordulatoktól sem mentes versenyen az összesítést követően a következő eredmények születtek. A tavalyi győztes, Csőri Csali horgászbolt csapata végig vezetve megvédte címét.

1. helyezett: Csőri Csali Horgászbolt (27 db hal – 252,58 kg), 2. helyezett: Meszes Team (14 db hal – 130,65 kg), 3. helyezett: Pontyőrültek (10 db hal – 107,45 kg).

Az első három csapat kupát és nagy összegű vásárlási utalványt kapott a helyezéseiknek megfelelően. A legnagyobb halat fogó díját az Energofish és Duplakukac horgászegyesület ajánlotta fel a Pontyőrültek csapatának, akik 19,08 kg-os halat fogtak. Minden csapat a Dunai Horgászok jóvoltából egy magas minőségű etetőanyag, aroma és bojlis csomag összeállítást vehetett át. Az első amur megfogója Bolodai Attila The One horgászbotot nyert. Az esemény négy napján a versenyzők étkeztetéséről Elsik József és csapata gondoskodott.

Forrás: Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (fohesz.hu)
Fotó: FŐHESZ Facebook oldala