Erőművek Éjszakája Dorogon is!

Erőművek Éjszakája Dorogon is!

Dorog, Hírek Comments Off 443

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozó partnereivel együttműködve 2019. október 11-én első alkalommal rendezi meg az Erőművek Éjszakáját. Dorogon a Veolia Energia Magyarország Zrt. erőműve kitárja kapuit a látogatók előtt.

2019. október 11-én 14 és 22 óra között országszerte 42 villamos energiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, illetve tematikus látogatóközpont nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, ahol ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők.

A dorogi erőműben tartott sajtótájékoztatón Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője elmondta, hogy az erőművekkel együtt kezdték el ezt a programot szervezni, amelynek a lényege az, hogy bemutassák az érdeklődőknek, hogy miből lesz a villamos energia és miből lesz a távhő, illetve milyen szellemi és ipari kapacitás áll a mögött, hogy a mindennapjainkban élvezni tudjuk az erőművek által előállított energiákat.

Vollár Attila, a Veolia Energia Magyarország Zrt. Közép-magyarországi regionális igazgatója elmondta, hogy mindnyájan vágyunk arra, hogy megismerjünk egy olyan világot, ami a hétköznapjainkban távol esik tőlünk és szinte kizárt, hogy eljuthassunk ezekre a helyekre. Ezért is nagyon jó kezdeményezés az Erőművek Éjszakája program, melyhez a Veolia Magyarország is csatlakozott, így a dorogi erőműbe is ellátogathatunk október 11-én. Hozzátette, hogy a dorogi erőművet 1906-ban abból a célból alapították, hogy a környéken található bányaüzemeket ellássák villamosenergiával. A dorogi erőmű jelenlegi alappillére a távhőszolgáltatást, amely két várost lát el távhővel: Esztergomot és Dorogot. Ez 3.500 lakást jelent 10.000 felhasználóval. De megannyi iskolát, intézményt, kórházat látnak el melegvízzel és hővel. Az ipari számára pedig gőzenergiát is biztosítanak. Kitért arra is, hogy a gáz mellett biomasszával (mezőgazdasági melléktermékkel) állítják elő az energiát, melyből mintegy 8.000 tonnát tüzelnek el évente. Zárómondatként elmondta, hogy reméli, sokak érdeklődését felkelti az Erőművek Éjszakája program és regisztrálnak a dorogi látogatásra.

A beszédek után Fritz János, a Veolia Energia Magyarország Zrt. dorogi erőművének igazgatója körbe vezette a sajtó munkatársait a gyár területén, bemutatva az energia előállítás folyamatát.

A programról: a MEKH társadalmi felelősségvállalási programjának fontos célkitűzése, hogy ösztönözze a fogyasztók tudatos és takarékos energiafelhasználását. Ennek egyik oldala az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a mindennapok során otthonainkban, közintézményeinkben hogyan takaríthatunk meg minél több energiát. A felhasznált energiát azonban elő is kell állítani, meg kell termelni. Ha tudatosan és takarékosan szeretnénk bánni energiaforrásaikkal, akkor jó, ha tudjuk azt is, hogy az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő. 2019. október 11-én, pénteken 14 és 22 óra között országszerte 42 villamos energiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, illetve tematikus látogatóközpont nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, ahol ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők. Az Erőművek Éjszakáján Dorogon, a 12 éven felüli látogatók megismerkedhetnek az erőműben történő gőztermelési és villamos energia termelési folyamatokkal, és egyedülálló módon láthatják az erőmű fő berendezéseit – úgymint a kazánokat és a turbinákat – működésük közben. A vendégek a séta során megtekinthetik a vízüzemet, a kazánházat és a turbinacsarnokot is.

Az Erőművek Éjszakáján a dorogi üzemlátogatás csoportosan, több turnusban zajlik. A programra regisztráció szükséges, amelyet IDE KATTINTVA tehetünk meg!

A Veolia Energia Magyarország Zrt. Dorogi Erőmű címe: 2510, Dorog, Esztergomi út 17.

Holnap: www.eromuvekejszakaja.hu

Facebook: https://www.facebook.com/eromuvekejszakaja/

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top