Pilisi Sziklák Natúrpark

Pilisi Sziklák Natúrpark

Hírek, Kesztölc, Piliscsév Comments Off 640

Szeptember 25-én, ünnepélyes keretek között alakul meg a Pilisi Sziklák Natúrpark. Kosztkáné Rokolya Bernadettel, Piliscsév polgármesterével és Nyírő Andrással, a Virágzó Kesztölc Egyesület elnökével beszélgettünk a natúrparkról.

Nyírő András, a Pilisi Sziklák Natúrpark megálmodója elmondta, hogy Kesztölc, Piliscsév, Pilisszántó, Pilisjászfalu és Piliscsaba közösen hozta létre a natúrparkot.  A natúrparki címet az Agrárminisztérium adományozza. Ehhez részletes felmérést kellett készíteni a környék természeti és kulturális kincseiről. Ebben a munkában a Szent István Egyetem Tájépítész Karának oktatói és hallgatói segítettek. A Pilisi Sziklák Natúrpark a 15. natúrpark az országban. A települések polgármesterei a Virágzó Kesztölc Egyesületet bízták meg, hogy legyen a natúrpark munkaszervezete.

Nyírő András kifejtette, hogy az itt élőket összeköti a természet szeretete és a sokszínű hagyományok tisztelete. A natúrpark célja, hogy összefogja azokat, akik tenni akarnak azért, hogy élhetőbb környezetünk legyen, és a gyerekeink is élvezhessék a Pilis örömeit. Minden résztvevő település számára nagy lehetőséget jelent az összefogás, hiszen ugyanabban a környezetben élünk, hasonlóak a lehetőségeink és a kihívásaink.


A Szent István Egyetem Tájépítész Karának oktatói és hallgatói.

Az aktív turizmus is fellendülhet, hiszen a meglévő kerékpár és lovagló utak is szélesebb körben ismertebbé válhatnak. A natúrpark által az önkormányzat jobban helyzetbe tudja hozni a vállalkozásokat. A fejlesztések is könnyebbé válnak, hiszen egy-egy projektre a natúrpark települései akár együtt pályázhatnának.

Kosztkáné Rokolya Bernadett elmondta, hogy közel egy éve döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a natúrpark kezdeményezéshez. Kiemelte, hogy ez egy nagyon jó döntés volt a képviselő testülettől, hiszen a helyi értékeiket, természeti kincseiket át tudják adni, meg tudják mutatni a fiatalabb generációk számára is. Hozzátette, hogy a pénteken átadott piliscsévi művelődési ház is szerepet vállalhat a kezdeményezésben, hiszen a megújult és kibővített intézmény a natúrparkos és egyéb közösségi rendezvényeknek méltó helyszíne lehet.

A Pilisi Sziklák Natúrpark ünnepélyes megalakulását 2019. szeptember 25-én, szerdán 11 órakor tartják a kesztölci művelődési házban. Ahol részt vesz Rácz András agárminisztériumi államtitkár, Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója.

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top