Felavatták Dr. Schmidt Sándor szobrát

Felavatták Dr. Schmidt Sándor szobrát

Dorog, Hírek Comments Off 587

Augusztus 28-án, szerda délután, Dr. Schmidt Sándor szobrának felavatásával kezdődött meg a 69. Bányásznap Dorogon.

14 órakor ünnepi szentmisét mutattak be Dr. Schmidt Sándor emlékére a Dorogi Szent Borbála templomban. A szentmise után Glevitzky István, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Dorog elnöke és Székely Ferenc Géza, az ÉDV Zrt. vezérigazgatója leleplezték a Dienes Szilárd szobrászművész által készített szobrot a Schmidt-villa kertjében.

A szobor felavatását követően koszorút helyezett el az emlékműnél az ÉDV Zrt. nevében Székely Ferenc Géza vezérigazgató, Dorog Város Önkormányzatának nevében Dr. Tittmann János polgármester, Deák Ferenc alpolgármester és Kecskésné Patos Szilvia jegyző, az OMBKE dorogi és tatabányai szervezetének képviselői, a Schmidt család leszármazottjai, az erdélyi Felsőbánya delegáltjai és a zalaegerszegi Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum nevében Tóth János és felesége.

A koszorúzás után Glevitzky István, Dorog „atyját” Schmidt Sándort méltatta, majd elmondta, hogy a most felavatott emlékműnek a létrehozásában döntő szerepet vállalt Székely Ferenc Géza, aki a bányász hagyományápolás területén is kimagasló munkát végzett, ezért az OMBKE dorogi vezetése Schmidt-emlékplakettet adományozott neki.

Dr. Völner Pál, országgyűlési képviselő, beszédében elmondta, hogy emléket állítottunk szobor formájában Dorog város úgynevezett felépítőjének, hiszen hallhattuk a méltatásban, hogy mi minden épült azokban az évtizedekben, hogyan pártolta a kultúrát, a sportot és mennyi figyelmet fordított a szociális ellátásokra. Hozzátette, hogy egy olyan korban, amikor a kapitalizmusról és a tőkéről beszéltünk, volt itt egy olyan vállalatvezető, aki a tőke és a munkások érdekét össze tudta hangolni, akinél a rokkantak, az özvegyek, vagy éppen a 30 éves bányászati múlttal rendelkező munkavállalók 5000 pengőt, vagy egy lakást kaphattak, ez példátlan volt nem csak Magyarországon, hanem az egész világon is.

Végezetül Székely Ferenc Géza ismertette Schmidt Sándor életútját, valamint bemutatta a bányászatban és a bányászati vízvédekezésben elért sikereit. A beszédek után az összegyűltek közösen elénekelték a bányászhimnuszt a Dorogi Bányász Zenekar közreműködésével. A rendezvény végén pedig a vendégeket állófogadással várták.

Lehoczki Dávid

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top