Kategóriák: Hírek

A vasúti menetrendet is érinti az augusztus 20-ai hosszú hétvége

A pihenőnap-áthelyezés, illetve az augusztus 20-i ünnep miatt változik a vonatok közlekedési rendje. Augusztus 18-án és 19-én az ünnepnapra, 20-án a vasárnapra, 21-én pedig a hétfői munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok. A várható nagy utasforgalom miatt érdemes néhány nappal előbb megváltani a menetjegyeket.

A MÁV-START a megnövekedett utasforgalom függvényében bizonyos, forgalmasabb InterCity vonatokat több kocsival közlekedteti. A lehetőségekhez mérten – az üzemképes kocsik felhasználásával – növelik meg a vonatszerelvények kocsimennyiségét, a helyjegy vásárlások figyelembevételével. A felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére – egyes népszerűbb utazási időpontokban – gyorsan megtelhetnek az InterCity vonatok, ezekre érdemes elővételben megvenni a menet- és helyjegyeket.

A helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai péntektől lesznek megtekinthetők a MÁV honlapján. A tájékoztató jellegű adatokat naponta többször is frissíti a MÁV-START. Az utasok egy letölthető táblázatban megnézhetik, hogy hol tart a kötelező helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltsága az egyes napokra vonatkozóan, és azt, hogy a kiválasztott induló járatra van-e még szabad hely.

Elővételi és kedvezményes jegyvásárlás

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket – lehetőség szerint már az ünnep előtt néhány nappal – elővételben váltsák meg. Érdemes kihasználni a jegyértékesítő automaták és az internetes jegyvásárlás adta lehetőségeket. A MÁV alkalmazásból vagy online megváltott e-vonatjegyek a vonatokon elektronikusan is bemutathatóak.

Az ünnepi időszakban is érvényesek az önkiszolgáló csatornák igénybevétele esetén nyújtott kedvezmények: automatából vásárolt vagy online váltott, de automatából kinyomtatott jegyekre 5, e-vonatjegyekre 10 százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-START. Az utasok az ünnepi időszakban is csaknem napi 150 csúcsidőn kívüli, kevésbé kihasznált járatra válthatnak jegyet 20 százalékos kedvezménnyel, amennyiben 100 kilométer feletti utazásukhoz online, e-vonatjegy formájában vásárolják meg azt.

A 26 éven aluli – diákigazolvánnyal nem rendelkező – fiatalok augusztus 16-án 10 órától augusztus 20-án éjfélig tartó időszakban igénybe vehetik a hétvégi, 33 százalékos kedvezményű menetjegyet. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok stb. is élhetnek a szokásos kedvezményekkel.

MÁV Zrt.

Megosztás