Megjelent a Magyar Falu Program két újabb pályázatának eredménye

Megjelent a Magyar Falu Program két újabb pályázatának eredménye

Hírek Comments Off 396

A Miniszterelnökség közzétette a Magyar Falu Program két újabb pályázatának eredményét – jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos július 20-án, szombaton. Ezáltal térségünkben több település kap orvosi rendelőre, illetve orvosi eszközökre támogatást.

Gyopáros Alpár elmondta, hogy az ötezer lélekszám alatti falvakban 186 orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg, összesen 4 milliárd forint értékben, illetve 778 kistelepülésen nyílik lehetőség orvosi eszközök beszerzésére, összesen 2 milliárd forint értékben.

A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a Magyar Falu Program keretében február vége óta hat pályázati kiírás jelent meg. Az első két pályázaton – amelyek révén egyházi és önkormányzati közösségi tereket fejleszthettek a falvak – csaknem ezer kistelepülés nyert összesen 13 milliárd forintnyi támogatást.

Ezeket követte az egészségügyi ellátás fejlesztését célzó további három kiírás: orvosi szolgálati házak építésére, orvosi rendelők fejlesztésére, építésére, továbbá orvosi rendelők eszközállományának megújítására. Ezek közül kettő esetében lejárt a beadási határidő, a mintegy ezer nyertest tartalmazó lista szombaton jelent meg a kormany.hu oldalon – tette hozzá.

Gyopáros Alpár beszámolója szerint az orvosi eszközök beszerzésére kiírt pályázaton, amelyen 1-től 5 millió forintig lehetett támogatáshoz jutni, csaknem minden jelentkező nyert, a 2 milliárd forintos keret szinte teljesen elégnek bizonyult.

Az orvosi rendelők építésére, felújítására meghirdetett pályázaton a jelentkezőknek csak mintegy fele juthat támogatáshoz. “Mivel itt ekkora volt az érdeklődés, már most ígérni tudom, hogy jövőre újra kiírjuk ezt a pályázatot” – mondta Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos szólt arról is, hogy a Magyar Falu Programban fut még egy hatodik pályázat is, augusztusi beadási határidővel, amelyben óvodák építésére, fejlesztésére, férőhely bővítésére tudnak pályázni támogatásért a kistelepülések a rendelkezésre álló 5 milliárd forintos keretből. Hamarosan újabb felhívásokat tesznek közzé.

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a program indulásakor tettek egy ígéretet: gyors lesz a pályázatok lebonyolítása és a nyertesek forráshoz juttatása, hiszen az építőipari árak folyamatosan emelkednek.

Cél, hogy minél előbb forráshoz jussanak a nyertesek, a 100 százalékos támogatást élvező terveik megvalósításához – mondta, hangsúlyozva, hogy a vállalást, miszerint a beadási határidőtől számítva 60 napon belül eredményt hirdetnek, eddig tudták tartani.

“További jó hír, hogy a támogatói okiratok kiadását követően öt napon belül a nyertes pályázó számlájára kerül a támogatási összeg” – tette hozzá, példaként említve az első körben közösségi terek fejlesztésére, rendezvények szervezésére, eszközök beszerzésére 22,5 millió forintos támogatást elnyerő Mesztegnyőt, amelynek számlájára már megérkezett az összeg.

Móring József Attila (KDNP) országgyűlési képviselő arról beszélt, a pályázatok iránti érdeklődés mutatja, sikerült megtalálni a legfontosabb támogatni való célokat, amelyek hozzájárulnak a kistelepülések népességmegtartó erejének, a helyiek komfortérzetének javításához. Elmondta, hogy a választókörzetében orvosi eszközbeszerzésre 40 millió forintot nyert 14 kistelepülés, és 85 millió forint értékben négy orvosi rendelő újulhat meg.

Nagy László Péter (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei Mesztegnyő polgármestere felidézte azokat az időket, amikor “iszonyatos forráskivonás jellemezte a vidéket”, egészen a rendszerváltásig.

A kis falvak számára  a Magyar Falu Program 100 százalékos támogatottságú pályázatai hatalmas lehetőséget jelentenek, hiszen nem rendelkeznek önerővel, sok kiíráson ezért nem tudtak korábban indulni. Köszönet érte Magyarország kormányának – fűzte hozzá.

Térségünkben az alábbi települések kapnak támogatást orvosi rendelőre, illetve orvosi eszközre:

Magyar Falu Program – Döntési lista. Kiírás kódszáma: MFP-HOR/2019. Kiírás címe: Orvosi rendelő:

 • Leányfalu Nagyközség Önkormányzata: 2 755 900 Ft
 • Nagymaros Város Önkormányzata: 58 914 147 Ft
 • Pilisszántó Község Önkormányzat: 27 632 347 Ft
 • Pilisszentlászló Község Önkormányzata: 27 828 099 Ft
 • Tök Község Önkormányzata: 9 671 464 Ft

 

Magyar Falu Program – Döntési lista. Kiírás kódszáma: MFP-AAE/2019. Kiírás címe: Orvosi eszköz:

 • Almásfüzitő Község Önkormányzata: 3 251 066 Ft
 • Bábolna Város Önkormányzata: 2 615 799 Ft
 • Dunabogdány Község Önkormányzata: 946 390 Ft
 • Kesztölc Község Önkormányzata: 2 979 229 Ft
 • Kismaros Község Önkormányzat: 2 769 783 Ft
 • Leányfalu Nagyközség Önkormányzata: 2 840 794 Ft
 • Pilismarót Község Önkormányzata: 2 999 085 Ft
 • Pilisszántó Község Önkormányzat: 2 988 988 Ft
 • Zebegény Község Önkormányzat: 2 996 183 Ft

 

Forrás: kormany.hu / MTI

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top