Halakat telepítettek a táti Kis-Duna-ágon

Halakat telepítettek a táti Kis-Duna-ágon

Hírek, Tát Comments Off 558

Július 19-én, pénteken, 15 mázsa pontyot telepített a Komárom Esztergom-megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) a táti Kis-Duna-ágon.

A szakemberek elmondták, hogy többnyire 2-3 kilogrammos tükörpontyokat telepítettek most. A halak egy teherautón érkeztek két tartályba zárva. Először két kosárnyi halat kiszákoltak, majd a többi halnak megépítették a csúszdát, ahol a vízbe csúszhattak.

A szakemberek elmondták, hogy a halaknak mindig idegen egy másik helyre való költözés, nem is nagyon esznek a kezdeti időszakban, körülbelül két hét kell nekik mire megszokják az új helyet és vizet. Évente többször is telepítenek, most viszont apadó státuszban van a Duna, ami veszélyt jelent a halakra, de remélhetőleg mindegyik példány túléli majd a költözést. A haltelepítésnél fontos az időjárás is, hiszen a halak túl melegben nem szállíthatók, mert a teherautóban a víz megmelegszik, amelytől a halak elpusztulhatnak. Több esetben kellett már a túlzott meleg miatt lefújni a haltelepítést.

Felhívták a figyelmet a kormoránra is, amely nagyon kártevő a környezetre, hiszen ez a madár több halat pusztít el, mint amennyit az egész országban kifognak. Ezért figyelni kell ezekre a madarakra is, hogy kerüljék el a vízi élővilágot.

Nemrégiben több millió halivadékot mentettek ki a táti Duna-ágból a KEMHESZ és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai. Egy vizes élőhelyet alakítottak ki, ahol a halak ideális lehetőséget találhattak a szaporodásra. A KEMHESZ halőrei figyeltek fel arra, hogy a kifolyást elzáró zsilip rendellenes működése miatt sok milliónyi ivadék olyan vízben rekedt, melynek nem volt kapcsolata a Dunával. A zsilipet kézzel nem lehetett kinyitni, ezért az építmény egy részét el kellett bontani, hogy a halak élő vízbe juthassanak.

Fotók: RTVE

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top