Kategóriák: Hírek

Miként számoljunk le álláskeresési félelmeinkkel?

Gondtalan diákéveinkben valamennyien hajlamosak lehettünk kisfokú elkényelmesedésre, holott utólag szembesülhettünk csak a ténnyel, mihelyt letettük érettségi vizsgánk, néhány éven belül már szakmunkás, netán az egyetemi diplománk utáni ünnepi tortánkat majszoltuk bőszen. Márpedig a nagybetűs élet megannyi téren ott kopogtat küszöbünkön és még több felelősségtudatot kell magunkra gyakorolnunk.

A pályakezdésből eredő nehézségek kiterjedhetnek belső, illetve külső körülményeink által egyaránt. A külső körülményeket általában a munkaerő-piaci törvények keltette korlátok, míg a belsőket pedig önbizalmunk, motiváltságunk mértéke. A KSH felméréseiből kiindulva a pályakezdés fázisainak kezdetén lévő fiatal iskolázottak számára, egy kisebb-nagyobb intervallumot felölelő munkakeresési fázist kell belsőleg is feldolgozniuk, elsősorban annak tudatát, hogy adott esetben ők munkanélkülivé váltak. E gátlások leküzdésében fokozott figyelmünk, a mindennapi rutinunk megfelelő kiépítése is jelentős szerepet játszik. A privatizációt követően, egészen a 2010-es választásokig bezárólag fokozatosan nőtt a munkanélküliek száma, többek között ehhez köthető, hogy napjainkban is egy kelet-nyugati tengelyen jelentős eltérés figyelhető meg, az álláskereső lakosság arányaiban.

Tervezzük meg mindazon hétköznapi tevékenységünket is, melyet elvileg hasra ütve, mintegy a spontán megítélésünk szerint tennénk átlagos napjainkban. Szellemi frissességünk biztosítása érdekében kezdjünk olyan, hosszantartó tevékenységekbe, mellyel hatékonyan építkezhetünk egy elkövetkezendő interjúig és természetesen azon túl. Egy jó könyvvel többnyire repül az idő, ugyanakkor kommunikatív érzékünk fejleszthetjük, bizonyos szakterületek iránti ismereteinket kibővíthetjük. Leendő munkáltatóink többsége kifejezetten nem szólít fel motivációs levelek küldésére, mindazonáltal bátran ösztönözzük magunkat, hogy minél több ilyen levelet fogalmazzunk, így több információt szerezhetünk a kiszemelt állást kínáló cég tevékenységköréről, használt technológiájáról, valamint a munkakör egyes jellemzőiről. Utóbbi tényezőhöz komoly előzetes „mankóul” szolgálhat, ha hivatalos weboldaluk képgalériával töltötték fel, mintegy szemügyre véve várható munkakörnyezetünket. Érdemes mindemellett vissza-visszalapozgatni azon szakmai tananyagunk részeit is, amik kifejezetten egy olyan meghirdetett munkakörre terjednek ki, amikre végzettségünknél fogva már jó eséllyel jelentkezhetünk. Rendszerezve céljainkat és értékeinket, immár esetleg annyi tántoríthatna el bennünket, milyen önéletrajzzal is hívhatnánk fel megnyerő módon a szűrést végzők figyelmét. A legkedveltebb, ugyanakkor legelterjedtebb formát követve az általános, iskolázottságainkhoz és kompetenciánkhoz kötődő személyes adatainkat rendezzük különálló pontokba. Ebből kapott vázlatunk, leszámítva erkölcsi bizonyítványunk, illetve iskolázottságunk másolatait, ne legyen több mint egy oldal. A tagoltsággal áttekinthetőbbé, könnyen értelmezhető megjelenésűre varázsolhatjuk az összefüggő szövegben kissé száraz tényekként lejegyzett adatokat. Emeljük ki benne mindazon végzettséget, mely a pozíció betöltéséhez elengedhetetlen, viszont azt mindenképp, amely befolyásolhatja a bírálás kimenetelét. Tanulmányozzuk lakóhelyünk környékének munkaerő-piaci igényét, ugyanis többünk számára komoly visszatartó erőt képezhet, újabb okot adva a megtorpanásra, amennyiben a kedvező állásért legalább 50 km-re, vagy attól jelentősebb távra kell utazni.

Országon belül további kétségeket, valamint kérdéseket támaszthat fel, a bérezés mennyiségi változatossága. A Statisztikai Hivatal felméréseire alapozhatjuk előzetes véleményünket, hol érdemes egzisztenciánk megteremtésébe fognunk. A Dunántúl fejlett ipari és/vagy kereskedelmi struktúrával rendelkező városaiban fokozott munkaerő-piaci igénynek lehetünk tanúi, amik számos ágazatra vonatkoznak, legyen az műszaki, mérnöki, villamossági munkakör, vagy egyéb, bármily szektorra kiterjedő. Amint középfokú szakmunkás bizonyítvánnyal, vagy felsőfokú szakképesítéssel kívánjuk elkezdeni a tapasztalatgyűjtést, lapozhatunk online a helyi hirdetőújságokat, de ami még ettől is célravezetőbb, ha konkrét megyeszékhelyek állásportáljain keresgélnünk, említve például a fejlett autóiparban Közép-európai szempontból is egyedülállónak minősíthető Győr városának, mintegy 3600 hirdetést számláló, hivatalos álláskínálati jegyzékében, mely nagy segítség a győri álláskeresők számára.

Lényeges, hogy olyan portált használjunk, ahol a pozíciókínálat egy gyorsan átolvasható főmenüből elérhető, ráadásként még önéletrajzi minták elektronikus feltöltésére, a munkakör iránti keresleti számok megtekintésére is lehetőségünk van. E funkciók mindegyikét tartalmazzák e fenti oldalak.