Kategóriák: DorogHírek

VEGY-ÉSZ tábor a Richter Dorogi Fióktelepén

Ebben az évben 19-ik alkalommal szervezte meg a várpalotai Vegyészeti Múzeum az ország 14-17 éves diákjai számára az egyhetes kémiatábort, amelynek záró programja minden alkalommal a Richter Dorogi Fióktelepére szervezett látogatás.

A táborlakók a fióktelep bemutatását követően ismét iskolában érezhették magukat, hiszen három „feladatlap” kitöltésével kellett megbirkózniuk. Az egész hetes programban tanultakról a VEGY-ÉSZ tesztben számoltak be a diákok, míg a Richter teszt és a Koleszterin suli feladatsorokra on-line kereshették meg a választ. Minden helyes megoldás pontokat ért, a legtöbb pontot összegyűjtő diákok jutalomban részesültek.

Az első helyezett a Kalciumkarbonát jeligéjű, a második helyezett Dóri,a harmadik helyezett a Haha jeligéjű munka lett.

Töretlen népszerűségnek örvendett a laboratórium-gyakorlat, amely során köpenyben, védőszemüvegben, gumikesztyűben végezhették el a kísérletet a diákok. Ennek keretében olyan érdekes tudással gazdagodhattak a fiatalok, mint például hogyan lehet megkülönböztetni vöröskáposzta levével a tiszta vizet az ecetes víztől. A biológia tudománya is megjelent a laboratóriumi feladatok között: mikroszkópban, élő vízibolhák megszámolásával kellett megkülönböztetni a tisztított és tisztítatlan szennyvizet egymástól.

A tábor sikerét mutatja, hogy hasonlóan a korábbi évekhez, több „tábort ismétlő” diákkal találkoztunk. A visszajelzések alapján szívesen vesznek részt az egyhetes, számos ismeretet nyújtó programban.