Tanösvény mutatja meg Csolnok rejtőzködő kincseit

Tanösvény mutatja meg Csolnok rejtőzködő kincseit

Csolnok, Hírek Comments Off 553

Immáron az ország nyolcadik német nemzetiségi tanösvényét avatták fel június 22-én, Csolnokon.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat és Csolnok Község Önkormányzata együttműködésében megvalósult látványosság avatóját az esős idő is csak rövid időre zavarta meg. A különleges esemény tiszteletére sokan hagyományos viseletbe öltözve jelentek meg a művelődési ház előtti fogadó zene csalogató hangjaira.

Az átadáson köszöntőt mondott Schindler László, az MNOÖ Oktatási Bizottságának elnöke, Szax László, a Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és Kolonics Péterné Csolnok Község Polgármestere.

A projektet dr. Erb Maria az ELTE docense, a Magyarországi Németek Kutatóközpontjának vezetője, a csolnoki tanösvény szakértője mutatta be.

Az ünneplők ezt követően felkerekedtek és együtt bejárták a közösségi összefogással és sok munkával létrehozott tanösvényt. Az egyes állomásokon a Csolnoki Fúvószenekar, a Csolnoki Vegyes Kórus, a Wagenhoffer-kórus, a Csolnoki Tánccsoport és csolnoki diákok szerepeltek.

A programot polkadélután zárta a Tájház udvarán, mely a falu központjában található, nyolcállomásos tanösvény végpontja.

A falu új büszkeségének különlegessége, hogy az információs táblák mellett megtapintható, élményszerűséget kínáló installációk is találhatók. Mindezek a múltról és jelenről, helyi épületekről, szokásokról, történelemről, a falu fontos személyiségeiről közvetítenek információkat. A művelődési házban, a kezdőponton magyar és német nyelvű útikalauzokat talál az érdeklődő, mely segíti a tájékozódásban is és sok más érdekességgel is szolgál.

Ha csak épp egy délutánra keresünk magunknak tartalmas programot, vagy akár még átutazóban is érdemes megállni Csolnokon néhány órára, mert a tematikus ösvény garantáltan sok érdekességgel szolgál. Legközelebb hozzánk Pilisszentivánon és Tarjánban járhatunk végig hasonló tanösvényeket, melyek hálózata folyamatosan bővül.

Mandusitz Zsuzsanna

Fotók: Reményi László

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top