Megerősített járőrözést tartanak a polgárőrök Dorog határában

Megerősített járőrözést tartanak a polgárőrök Dorog határában

Dorog, Esztergom-kertváros, Hírek, Kesztölc Comments Off 516

Továbbra is hatalmas problémát okoz az illegális hulladékok lerakása térségünkben. De úgy néz ki, hogy van megoldás!

Az esztergomi és az esztergom-kertvárosi polgárőrök, Kesztölc Önkormányzata és a Virágzó Kesztölc Egyesület összefogott a Dorog – Esztergom-kertváros – Kesztölc határterületen fekvő kesztölci erdő és térségének megtisztítása ügyében.

Már márciusban egy nagyobb szabású szemétgyűjtési akció történt a Virágzó Kesztölc Egyesület szervezésében. Akkor a Tatai Környezetvédelmi Zrt. segítségével 45 tonna szemetet szedtek össze a területen, melyet Esztergom Önkormányzata befogadott és a hulladéklerakóban elhelyezték.

Csütörtökön Nyírő Andrással, Siska Gáborral és a polgárőrökkel bejárásra mentünk, megtekintettük mely részeken számolták fel a hulladéktelepket, illetve azt is, hogy hol van még probléma. Az akció már most sikeres volt, hiszen pont egy tettenérés is megtörtént.

Fotó: Nyírő András megmutatta mekkora területet takarítottak ki tavasszal. Itt korábban szemétdomb állt.

Egy vállalkozó helyezett el éppen kibontott ablakokat a közterületen, mikor arra jártunk. Az alkalmazottakat megkérdeztük milyen célból hordják ide a hulladékot. Ők azt mondták, hogy az itt lakó néni szokta eltüzelni télen.

A tüzelőnek szánt faablakot valóban lerakhatják, viszont akinek hozták egy bizonyos határidőn belül be kell pakolnia a magánterületére. Egyébként a faablakok mellett műanyag és konzervdoboz kupacok is voltak. Az ott lakó hölgy azt mondta, hogy a konzerveket ő pakolta oda, majd valamikor konténerrel elszállítja. Viszont a magánterülettel szembeni erdős terület közterület, ahol szemetet nem halmozhat fel, hiszen nem a saját területe. Közben a rendőrök is megérkeztek a helyszínre akik számonkérték a „szemetelőket”. Mivel az említett terület Esztergom-kertvároshoz tartozik, ezért az ügyet átküldték az esztergomi önkormányzatnak.

Fotó: Az említett területen a kihelyezett ablakok

A vállalkozó később visszajött és megkérdezte milyen sajtóban jelenik majd meg a cikk. Miután kiderült, hogy mely sajtók képviselői voltak a helyszínen, kérte, hogy a nevét és a vállalkozását ne említsük, cserébe megígérte, hogy többen nem visz közterületre hulladékot.

Sajnos több esetben veszélyes hulladékokat is elhelyeznek a „kártevők”, melyek negatívan befolyásolják a környezetünket. A Btk. 281/A. § (1) bekezdése alapján a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetendő!

Reméljük, hogy a mai akciónk nyomán kevesebben visznek majd hulladékot az erdőbe. A polgárőrök és a kesztölciek összefogása révén gyakrabban ellenőrzik majd ezeket a területeket. A szemetelők pedig komoly büntetésekre és bírósági ügyekre, vagy akár szabadságvesztésre is számíthatnak.

Aki lomtalanítani szeretne, ne az erdőben tegye, hiszen Dorog területén továbbra is egy évben, egy alkalommal ingyenesen kérhető lomtalanítás!

Fotó: A néhány telekkel arrébb élő Lajos megmutatta, hogy az ő telkét is rendszeresen telehordják szeméttel, ismeretlen tettesek éjszaka. Hiába csinált sorompót, a szemetelők mindig találnak egy másik utat. Volt már, hogy meg is fenyegették!

Borítókép: felsorakozott a két helyi polgárőrség és a rendőrség

Lehoczki Dávid

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top