Kategóriák: EsztergomHírekSport

Ilyen volt a Tour de Hongrie

Ragyogó jósnak bizonyult Ivan Basso: a kétszeres Giro d’Italia-győztes csillag a Kometa Cycling Team reggeli, velencei sajtótájékoztatóján sprtinbefutót tippelt a Tour de Hongrie első szakaszára, mondván: a két dobogókői emelkedő nem fogja annyira megrostálni a mezőnyt, hogy az befolyással legyen a legerősebb sprinterek csatájára.



Velencéről, a Korzó elől rajtolt a 40. Tour de Hongrie első szakasza, a versenyzőkre hosszú nap, 194 kilométeres táv teljesítése várt, a mezőny a Velencei-tavat megkerülve észak felé indult, s kétszer megmászva a Pilisi Parkerdő népszerű emelkedőjét, végül Esztergomban, a Bazilika előtt ért célba.

A szakasz rögtön szökéssel kezdődött, ráadásul rögtön a nap szökésével: a magyar válogatott mezét viselő Lovassy Krisztián és a Differdange-Geba versenyzője, Rózsa Balázs lépett el a mezőnytől, a szlovén Jon Bozic pedig azon nyomban felzárkózott hozzájuk.

A mezőny szinte behúzta a féket, messzire engedve a három szökevényt. Lovassyék az első négy gyorsasági hajrát, s az első hegyi hajrát is sorban behúzták, csak az első dobogókői hegymászás után érte utol őket a mezőny.

Akkor azonban az Androni Giocattoli-Sidermec piros mezes „vonata“ az élre állt, s ahogyan azt tavaly sokszor láthattuk már, erőtől duzzadó tekeréssel repítették sprinterüket, a Magyar Körverseny címvédőjét, az 1-es rajtszámot viselő Manuel Bellettit a célvonal felé. Az olasz versenyző sikeréhez aztán kétség sem férhetett: magabiztosan szerezte meg a szakaszgyőzelmet.

 

„Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertem ezt a futamot, mert éppen így szerettem volna teljesíteni az első napon. A hosszú szökés miatt nem aggódtunk, egy másik csapattal együttműködve ledolgoztuk a hátrányt, a csapattársaim nagyon jól dolgoztak, ezért hálával tartozom nekik“ – nyilatkozta az eredményhirdetés előtt Manuel Belletti, aki győzelmével az összetett versenyben is átvette a vezetést, vagyis ismét felhúzhatta a sárga trikót.

A mieink közül a huszonegyedik születésnapját éppen ezen a napon ünneplő Valter Attila (CCC Development Team) érte el a legjobb eredményt, hatodik lett a befutónál, de remekül szerepelt a tavaly még ifjúsági olimpikon Fetter Erik, aki a tizenharmadik helyen futott be, illetve Dina Márton (Kometa Cycling Team), aki tizenkilencedik lett – utóbbi vehette át az eredményhirdetésnél a legjobb magyarnak járó fehér trikót.

Valter Attila – aki egy tortát vett át a rendezőktől a szurkolók vastapsa közepette – az MTI-nek úgy értékelt: percről percre egyre elégedettebb, pláne annak fényében, hogy az első háromban végzett versenyzők mindegyike kiváló sprinter, akik komoly nemzetközi versenyeken érnek el jó eredményeket.

„Kicsit hátulról kezdtem meg a hajrát, onnan sikerült előre kúszni. Tudtam, hogy ma erős lehetek, da ha előbbről vágok neki, nyerni akkor sem tudtam volna, Belletti túl gyors volt a végén” – fogalmazott. Előre tekintve elmondta, jó előjel, hogy a sprintes szakaszon így tudott teljesíteni, hiszen az emelkedőkön remekül érezte magát.

Kitért rá, nem pánikolt a mezőny, amikor a szökevények előnye kilenc perc fölé nőtt, hisz hosszú volt a szakasz, nagy a hőség, és két emelkedő is hátra volt. Amint mondta, a mezőnyben volt nagyjából húsz olyan versenyző, akik ha összeállnak, síkon 65 kilométer/órás átlagsebességet is tudnak hozni akár egy órán át is.

Lovassy Krisztián az MTI kérdésére elárulta: Rózsa Balázzsal tervezték, hogy megpróbálnak bekerülni egy szökésbe, de nem gondolta, hogy rögtön az elsőbe sikerül is. Amint mondta, az elején nagyon haladtak, ezért tudtak nagy különbséget kidolgozni, ám már Tát környékén fáradni kezdtek a lábai a rettentő melegben.

„Ezzel együtt örülök, hogy sikerült sprinthajrákat elvinni“ – emelte ki Lovassy Krisztián, aki végül negyedórás hátránnyal, Rózsa Balázzsal és Jon Bozic-csal együtt ért célba.

Dina Márton leszögezte: nem esett jól neki ez a nap, nem voltak jók a lábai. „Kicsit túlpihent voltam talán, kell egy-két nap, és beleszokom a körforgásba“ – értékelt Dina Márton, aki hétfőn csatlakozott a Kometához.​s

Az összetett verseny mindenesetre az első versenynap után még teljesen nyitott, de a csütörtöki szakasz – kicsit keményebb – emelkedői akár változtathatnak is ezen..

EREDMÉNYEK
1. szakasz, Velence-Esztergom (194 km):
1. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 4:38:55
2. Hugo Hofstetter (francia, Cofidis) azonos idővel
3. Dusan Rajovics (szerb, Adria Mobil) a. i.
4. Louis Bendixen (dán, Team Coop) a. i.
5. Umberto Marengo (olasz, Neri Sottoli-Selle Italia-KTM) a. i.
6. Valter Attila (magyar, CCC Development Team) a. i.
13. Fetter Erik (magyar válogatott) a. i.
19. Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team) a. i.

Összetett verseny:
1. (sárga mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec)

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec)

A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Luis Mate Mardones (spanyol, Codifis)

A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Dina Márton (Kometa Cycling Team)

A teljes tájékoztató eredménylista: KLIKK IDE!

Forrás: Tour de Hongrie sajtótájékoztató

Borítókép: Vanik Zoltán

Videó: Nyírő András