A kesztölci Zentai Máté nyerte el a Horváth Prioska-díjat

A kesztölci Zentai Máté nyerte el a Horváth Prioska-díjat

Esztergom, Hírek, Kesztölc Comments Off 320

A környezetvédelmi világnapon, június 5-én került átadásra a Horváth Piroska-díj Esztergomban, a Duna Múzeumban. A díjat idén a kesztölci Zentai Máté, a Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola Petőfi Sándor tagiskola 7. évfolyamos tanulója nyerte el.

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 5 éve úgy határozott, hogy elhunyt alapító tagja emlékére egy díjat alapít, amely díj a fiatalok körében a környezettudatos magatartást, életmódot szeretné elismerni, népszerűsíteni. A díj névadója életében pedagógusként és magánemberként ezt a szellemiséget terjesztette és szolgálta önzetlenül, környezetének példát mutatva.

Zentai Máté a legfiatalabb a pályázó volt ebben az évben. Tevékenysége elhivatott természetvédő és részben saját kutató munkát tükröz. Évek óta foglalkozik lakóhelye Kesztölc környezeti és természeti problémáival. Napi szinten vizsgálja a körülötte élő élőlényeket, ízeltlábúakat, növényeket, madarakat. A tanév elejétől hatalmas lelkesedéssel részt vesz számos természet- és környezetvédelmi versenyen, melyeken kiválóan szerepelt. Rovargyűjteménye van, madarak hangját utánozza, békát, gyíkot ment. Saját bemutatkozásában nem említi, de tanára és igazgatója ajánló levele kiemeli, hogy iskolatársainak is példát mutat, tevékenysége átragad osztálytársaira is. Felkészítő tanára: Anger Lászlóné.

Emléklapot kaptak:

Vozák Tímea és Szabó-Czimbalmos Evelin dorogi gimnazisták tevékenysége szemétszedési akcióról szól. A gimnazisták tevékenységének értéke, hogy a leírásból kitűnően saját kezdeményezésen alapul a szombatonkénti hulladékgyűjtő séta. Közösségi oldalon is hirdették akciójukat, ám nem jelentkeztek emberek, de a lányok lelkesedése nem csüggedt, sőt, talán elszántabbá is tette őket. Segítő tanáruk Kara József.

Tolnai Balázs az Esztergomi József Attila Általános iskola 8. osztályos ökoiskolás tanulója aktívan részt vett egy meghirdetett „Te szedd”  akcióban. Balázs több éve nagyon szorgalmasan követi angol-biológia tanár édesapját, tőle tanulta a természet szeretetét és tiszteletét. Balázs érdeklődési köre inkább a nyelvek irányába mutat, de nagyon lelkiismeretes minden számára kijelölt tevékenységben. A pályázata a lakóhelyén meghirdetett szemétgyűjtési akcióra épül. Azonban már a diáiból is kiderül, hogy nemcsak ő, hanem egész családja támogatja és felvállalja a település jövőbeni tisztán tartásának feladatát is.  Tanára: Bencze Katalin.

Hussein Bálint József Attila iskolás 8. osztályos diák az iskolai környezetben terjesztett, környezeti tudatosságot népszerűsítő egyszeri megjelenésű diákújság szerkesztését választotta. Ökoiskolás diákként megragad minden alkalmat, hogy jobbá, tisztábbá, rendezettebbé tegye  környezetét, és erre a feladatra felhívja diáktársai figyelmét is. Tanára: Bencze Katalin.

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top