Kategóriák: Hírek

Saját apját ütötte el a részeg annavölgyi, most a bíróság előtt felelhet

A Tatabányai Járási Ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat egy fiatal felnőtt férfi ellen, aki a KRESZ szabályait megszegve Annavölgy egyik utcáján a saját tulajdonát képező személygépkocsival elütötte édesapját, aki az ütközés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A járművezetésre alkalmatlan vádlott 2017. június 3. napján, 20 óra 28 perc körüli időben Annavölgy egyik utcájában közepesen ittas állapotban vezette a tulajdonában álló személygépkocsit, ezt megelőzően szóváltásba keveredett édesapjával, a későbbi sértettel. A vádlott közlekedése során többször elhaladt az adott útszakaszon, amely során a sértett sörösüveggel, valamint egy fa székkel dobta meg a járművet, így annak első szélvédőjén, a baloldalon 70×70 centiméter nagyságú pókhálós törés alakult ki, mely a kilátást előrefelé nézve erősen korlátozta.

A vádlott ennek ellenére, ittassága miatt nem állt meg az általa vezetett személygépkocsival, hanem azzal megfordult és 43-46 km/h közötti sebességgel azon az úton haladt, ahol a sértett tartózkodott.

A vádlott haladása során – mivel a kilátása jelentősen korlátozva volt – a személygépkocsit nem az út vonalvezetésének megfelelően vezette, ezért azzal rövid fékezést követően 37-40 km/h sebességgel a kiemelkedő betonszegélyre hajtott és egy szemétgyűjtő edénynek ütközött. A szegélyre hajtástól az autó megdobódott, jobb oldala megemelkedett, eközben a jobb első sárvédővel elsodorta a hátrafelé lépő sértettet, aki a talajra esett, részben a személygépkocsi alá került és a sértett testét kis távolságon maga alatt tolta, majd a személygépkocsi az elejével 20 km/h sebességgel a füves területen található oszlopnak ütközve érte el a baleseti véghelyzetét.

A sértett az ütközés következtében 8 napon túl gyógyuló bordatöréseket, tüdőzúzódást, valamint horzsolásos sérüléseket szenvedett.

A vádlott cselekményével megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt szabályt, amely kimondja, hogy járművet az vezethet, akinek szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, valamint az 5. § (1) bekezdés c) pontjában és a 25. § (1) bekezdésében írt szabályt, amelyek szerint a közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek a jogszabályban meghatározott feltételeknek; továbbá járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottal szemben, amennyiben a bűncselekmény elkövetését az előkészítő ülésen beismeri, 1 év 2 hónap, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett, börtön fokozatú szabadságvesztést, valamint 200.000 Ft összegű pénzbüntetést szabjon ki, és a vádlottat a közúti járművek vezetésétől 3 év időtartamra tiltsa el.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó