Kategóriák: HírekTokod

Új óvodát kaptak a tokod-üveggyári ovisok

Május 29-én adták át Tokod-Üveggyárban az újonnan épített 50 fős óvodát. A Mesevár óvodásai így a régi óvodából kiköltözhettek és birtokukba vehették a szomszédban épített új épületet. A színes óvodát Dorog főépítésze, Dankó Kristóf tervezte.

Az eseményen köszöntötték a megjelenteket, többek között Popovics Györgyöt, a megyei önkormányzat elnökét, Horváth Szeder Gábort, az Esztergomi Járási Hivatal vezetőjét, Tóth Tivadart, Tokod polgármesterét, Turi Lajost, Tát polgármesterét, Havrancsik Tibort, Mogyorósbánya polgármesterét, Szabados Bélát, az óvoda kivitelezőjét, Dankó Kristófot, az óvoda tervezőjét, illetve Papné Szaló Ilonát, az intézmény vezetőjét és Kardos Mihály plébánost.

Tóth Tivadar, Tokod polgármestere, beszédét így kezdte: „nehéz szavakat találni, nagyon örülök, hogy ilyen szép óvodánk lett”. Mindemellett kiemelte, hogy a megye és Dr. Völner Pál segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg ez a beruházás, ehhez pedig a zsoltárok könyvéből idézett: „Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők.” Hozzátette, hogy „helyi összefogással ismét bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk erre is!” Köszönetet mondott a tervezőnek, a kivitelezőnek, a támogatóknak és nem utolsó sorban az óvoda dolgozóinak, akik kitartottak a projekt végig. A délelőtt folyamán már volt egy bejárás és egy óvodai előadás is, ahol a szülők és a gyerekek hatalmas szemekkel járták körbe az új épületet, legtöbben pedig könnyeikkel küszködve mosolyogtak, látván a gyönyörű új környezetet. A polgármester zárásként elmondta, hogy most már európai szintű intézményben nevelhetik tovább a gyerekeket.

Popovics György, a megyei önkormányzat elnöke elmondta, hogy köszöni az ovisok által készített ajándékot, melyet minden résztvevő kapott. Ebből is látni, hogy az óvodának van identitása. Beszédében kiemelte, hogy nem az első megye által támogatott beruházás valósult meg a településen, hiszen korábban már átadtak egy mini bölcsődét, amellyel 7 anyukának segítettek. Viszont ez a több mint 200 millió forintos óvodaberuházás jelentős előrelépést jelent. Popovics György hozzátette, hogy a megye 26 milliárd forintot kapott települések fejlesztésére, Tokodon pedig nem is volt kérdés, hogy mire nyújtsák be a pályázatot: egy új óvoda megépítésére Üveggyárban. Sőt a 200 millió forintos beruházás mellett plusz 29,5 millió forintos megyei forráshoz is hozzájutott az intézmény. Zárómondatában kifejtette: „Ha a kistelepüléseken fejlődés van, akkor virágozni fog az ország. Továbbá jó, biztonságos és kellemes életteret kell kialakítani minden ilyen településen”.

Papné Szaló Ilona, az intézmény vezetője elmondta, hogy 35 éve épült az előző óvoda Üveggyárban, amit az akkori gyár támogatott. A gyár bezárása után pedig az önkormányzat vette át az épületet, amelynek állapota később leromlott. Az utóbbi időkben a régi épület rendszeresen beázott, a vakolat omladozott és a fűtéssel is problémák voltak. De mikor megtudták, hogy nyertek a pályázaton, nagyon boldogok lettek és az tartotta bennük a lelket, amíg felépült az óvoda, hogy a rossz körülmények hamarosan elmúlnak! Az iskola új mottója a következő lett: nevetni, felfedezni és csodálkozni. Megköszönte a pedagógusok munkáját, akik eddig mindent megtettek azért, hogy a gyermekek egészségesen fejlődjenek.

A beszédek után Kardos Mihály plébános megáldotta és felszentelte az óvodát, majd az óvodások színes műsorát tekinthették meg az összegyűltek. Az óvoda körbejárását követően agapéval zárták a napot.

Lehoczki Dávid