Ezeken a településeken igényelhető a falusi CSOK

Ezeken a településeken igényelhető a falusi CSOK

Csolnok, Hírek, Kesztölc, Tokod, Tokodaltáró Comments Off 783

Május 13-án, hétfőn jelent meg a Magyar közlönyben, a Magyar Falu Program keretében a 2019. július 1-jén induló a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény részletszabályai. Összegyűjtöttük, hogy térségünkben hol vehető igénybe a támogatás!

A kormányrendelet szerint az Esztergomi Járásban az alábbi településeken vehető igénybe a falusi CSOK: Annavölgy, Bajna, Csolnok, Dág, Epöl, Kesztölc, Lábatlan, Máriahalom, Mogyorósbánya, Nagysáp, Sárisáp, Tokod, Tokodaltáró.

A programban 2486 (köztük 45 Komárom-Esztergom megyei) kistelepülésen használt lakás vásárlására is felvehető 1 gyermek esetén 600 ezer, 2 gyermek esetén 2,6 millió, legalább 3 gyermek esetén pedig 10 millió forint 2022 közepéig. A felvett összeg fele fordítható csak vásárlásra, a másik felét korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell felhasználni. A falusi CSOK mellé felvehető a 10, illetve 15 milliós kamattámogatott kölcsön is.

A falusi CSOK-ról szóló rendeletből kiderült, hogy a támogatáshasznált lakás, tanya, birtokközpont vásárlására és ezzel egyidejűleg korszerűsítésére és/vagy bővítésére lehet igénybe venni, a 2486 preferált kistelepüléseken lévő és a külterületi lakásokra vonatkozó kérelem 2022. június 30-áig nyújtható be. A települési körbe az olyan ötezer lélekszám alatti helységek tartoznak, amelyek népessége 2003-2018 között csökkent, továbbá azok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók. A támogatás abban az esetben is igényelhető korszerűsítésre és/vagy bővítésre, ha korábban az adott lakásra már vettek igénybe CSOK-ot.

A bővítés révén a lakás hasznos alapterületének el kell érnie a) egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert, b) két gyermek esetén az 50 négyzetmétert, c) három gyermek esetén a 60 négyzetmétert, d) négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert.

A falusi CSOK igénybe vételéhez az adott időpontban társadalombiztosítással, illetve legalább egy éve (legfeljebb 30 nap megszakítással folyamatosan) társadalombiztosítással, felsőoktatási jogviszonnyal vagy külföldi társadalombiztosítási  jogviszonnyal kell rendelkezni. A 10 milliós támogatás igénybevételéhez az igénylőnek vagy házaspár, élettársak esetén legalább egyik félnek legalább 2 éves ilyen jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Az ezzel kapcsolatos 109/2019. (V. 13.) Korm. rendelet IDE KATTINTVA tekinthető meg!

Borítókép: Kesztölc a levegőből (kesztolc.hu – Juhász Sándor)

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top