Dorog volt a házigazdája a megyei építészkamara találkozójának

Május 16-án, a dorogi könyvtár adott otthon a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara éves taggyűlésének. A taggyűlés mellett kiállítás is nyílt az „Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” címmel. A találkozót pedig Dankó Kristóf, Dorog főépítészének előadása zárta.

A kiállítást Dr. Tittmann János, Dorog Város polgármestere és Markos Anikó, a KEM Építész Kamara elnöke nyitotta meg. Markos Anikó elmondta, hogy néhány éve azt találták ki, hogy mindig máshol találkoznak, most Dorogra esett a választásuk. Nem véltlenül esett a választás erre a településre, hiszen Dorogon az értékmentés, a városfejlesztés és a helyi értékek védelme példaértékű – emelte ki köszöntőjében.

Dr. Tittmann János beszédében elmondta, hogy 25 év alatt sok mindent építettünk és sok építésszel találkoztunk. Az építészek és a városvezetés között mindig két komoly értékrend és követelményrendszer találkozik: a szárnyaló fantázia és a szűkös költségvetés – tette hozzá humorosan.

Az építész fórum második felében a kamara közgyűlést tartott, ahol a 2018. évi tevékenységről és költségvetésről esett szó. Mindemellett megvitatták a 2019. évi pénzügyi tervét és a különböző bizottságok beszámolóit.

A találkozó zárásaként Dankó Kristóf képes előadását tekinthették meg a résztvevők, ahol a fenntartható városfejlesztés volt a téma. Röviden ismertette a város történetét és a településszerkezet stratégiáját. A bányászat megindulásával a városmagot bővíteni kellett, ezáltal került kiszélesítésre a ma ismert település. Dorog felső részén a régi falu lakói mellett a bányamérnökök és vezetők laktak, a vasút túloldalán pedig úgynevezett kolóniát építettek a dolgozóknak. Dorog új stratégiája pedig az, hogy ezt a két különböző településrészt összehozzák, egyesítsék.

Az úgynevezett „Dorogi körút” mentén szeretnék tovább újítani a várost. A körút első részén megépül a Reimann bányászattörténeti miniverzum, majd tovább haladva készül el a busz- és vasútállomás. Az alagút túloldalán, az Otthon téren, szabadidősporttal és kikapcsolódással kapcsolatos közparkot szeretnének létrehozni. A körút további részén a stadion is megújul, a Széchenyi-lakótelep mellett pedig pihenőkertet alakítanak ki. Tovább haladva az új sportcsarnok és birkózócsarnok együttes már elkészült, a következő nagy projekt pedig a Mária utca zöldesítése és minipiac kialakítása lesz. Kristóf az előadásában kitért az új 80 fős munkásszálló kialakítására is, ami a volt brikettgyár területén kerül majd kialakításra. Kiemelte, hogy a lakóhelyeket is bővíteni kell, hiszen az új lakóházakra egyre nagyobb az igény. Az új családi házas övezet pedig a temető felett, a Csolnoki út mellett kerülne kivitelezésre.

A főépítész terveiről hamarosan részletes bemutató cikket készítünk!

Lehoczki Dávid