Művészet és eucharisztia Dorogon

Művészet és eucharisztia Dorogon

Dorog, Hírek Comments Off 460

A Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum sikeres pályázatának eredményeként Művészet és Eucharisztia címmel nagyszabású konferenciát szerveztek az intézményben május 11-én. A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00072 pályázati azonosító számú program az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósulhatott meg.

A könyvtár igazgatója, Szabó-Berghauer Zoltán köszöntötte az Európa Nap – a Párbeszéd Napja rendezvényén megjelenteket, köztük testvértelepülésünk Felsőboldogfalva polgármesterét, Sándor József urat és a vele érkezett erdélyi delegáció tagjait.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke beszédében kiemelte dr. Schmidt Sándor bányaigazgató szerepet, aki Dorogot elindította a városiasodás útján, továbbá „megjelölte a térképen” az 1938-ban megrendezett Eucharisztikus Világkongresszusban betöltött kiemelkedő szerepével településünket.

Dr. Tittmann János a konferenciát megnyitó beszédében kiemelte, hogy Dorog Város Képviselő-testülete tavaly döntött arról, hogy két éven keresztül több rendezvényt szervez intézményeivel az Eucharisztia 1938-2020 című programsorozatban. Az idén az Európa Napon A művészet és az eucharisztia témakörét dolgozták fel előadóink, amelyre lehetőséget teremtett a könyvtár sikeres pályázata.

Szász Lóránt Levente tiszteletes az Árpád-kori felsőboldogfalvi és farcádi templomokról, a bennük található egyedülálló freskókról és kazettás mennyezetekről tartott vetítettképes beszámolót, majd Végh Éva festőművész Raffaello Athéni iskoláját mutatta be, mint az eucharisztia legszebb képzőművészeti példáját. Dankó József alpolgármester a Doroghoz kötődő művészeti teljesítményekről beszélt előadásában, végül dr. Tittmann János polgármester régi könyvek alapján idézte fel az eucharisztia művészeti megjelenéseit.

Fotók, forrás: Dorog Város Önkormányzata (dorog.hu)

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top