Az idei mezőnyverseny nem csak az időjárási viszontagságok miatt volt különleges, hanem az idei évben csatlakozott a Kínai – Magyar külkapcsolatok révén az „Egy Út Egy Övezet” keretén belüli sportprogramhoz. Talán a helyszín kicsit kárpótolt a zord körülmények miatt, hiszen a rajt/cél terület az esztergomi Bazilika lábánál volt és a táv a Pilis leggyönyörűbb területein vitte keresztül a versenyzőket.

A hosszú távon indulóknak 123 km-t kellett teljesíteni, melynek útvonala Esztergom-Pilismarót-két-Bükkfa nyereg-Esztergom. Ezt a kört kellett háromszor megtenni. A hosszú távon abszolút első helyen Solymosi Márton (Epronex-BSS Oil TEAM) 3:18:14, a nőknél Horváth Adél (LotusCicling Team) 4:11:27 es idővel végzett.

A rövidtáv (Esztergom- Pilisszentlélek-Esztergom) 27 km-es távon mérette meg magát. Az éles rajt Esztergom táblától indult. Ezt követően Tóth-Kurucz Áron, a hazaiak (Esztergomi Küllőszaggatók Kerékpár Egyesület) versenyzője diktálta a tempót.

Abszolút elsőként halad át a Célvonalon. Így a férfiaknál Tóth-Kurucz Áron (Esztergomi Küllőszaggatók Kerékpár Egyesület) 0:41:15 idővel, a nőknél Fischer Fanni (Superior MTB Team) 0:45:48 idővel szerezte meg az első helyet.

A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulóján különösen nagy jelentőséggel bír ez az esemény. Azon túl, hogy a verseny újabb mérföldkő a nemzetközi sportkapcsolatok építése terén, talán a legnagyobb érdeme, hogy Magyarországot elhelyezi az ázsiai régió kerékpáros térképén is. Hozzájárul a pozitív Magyarország-imázs kialakításához, ebben a rendező városok kiemelkedő módon vesznek részt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával indult el az az előkészítő munka, amelynek köszönhetően sikerül itthon is megrendezni a 2002-óta létező Qinghai Lake versenysorozat idei hazai viadalát, melynek fővédnöke Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért Felelős Államtitkára.

A magyar-kínai kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint jelenleg. A két ország egymás kölcsönös tiszteletére építve fejleszti együttműködését a gazdaság, a kultúra és a sport területén is.

Esztergomi Küllőszaggatók Kerékpár Egyesület

Fotó, forrás: esztergom.hu