Huszonhatos hadiemlékkönyv

Huszonhatos hadiemlékkönyv

Esztergom, Hírek Comments Off 424

Május 6-án a Városunk, múltunk sorozat 6., egyben legújabb kötetének bemutatásához a helytörténeti kiadványsorozat gondozója, az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár adott otthont. Kovátsné Várady Eszter igazgató asszony köszöntése után a kötet szerkesztői, Dr. Négyesi Lajos és Miklós Tamás az est moderátorával, Sinkó Gyulával beszélgettek.

A szerkesztők, miután felidézték személyes kapcsolódásukat a 26-osokkal, sorra vették a készítéshez felhasznált forrásokat. Számos kéziratot, térképet, naplóbejegyzést, kollektív emléket és a bajtársak megemlékezéseit láthatjuk, olvashatjuk az emlékkönyvben. Érdekes történetek színesítik a kiadványt, amely ez által igazán olvasmányossá válik.

A kötet gerincét  Kottra Mihály kézirata képezi, amelyet a szerzők kiegészítettek a Hadtörténeti Levéltárban őrzött, a huszonhatosok történetéről szóló kutatási anyaggal.

Ez a helytörténeti anyag igyekszik bemutatni a környékbeli fiatalság “vitézlő oskoláját”, hiszen a város és a régió közéleti eseményein, társasági rendezvényein a gyalogezred aktív szerepet vállalt. A gyalogezred a legkiválóbb magyar gyalogezredek közé tartozott, a sorshúzással bekerülő fiatalok itt váltak kötelességtudó férfivá. Dr. Négyesi Lajos kiemelte, a hadtörténeti leírások mellett a kötet a férfi közösség szerepét is hangsúlyozni kívánja.

A császári és királyi 26. gyalogezred kálváriája Kopita József alezredes és Setéth Vince őrnagy összeállítása alapján 1914. 08.05-én kezdődött, amelyet felesketés követett, majd előnyomulások, visszavonulások, ütközetek váltották egymást egészen 1918. 11. 14-ig, amikor is megtörténik a vasúti szállítás Esztergomba.

A Huszonhatos hadiemlékkönyv megemlékezik Baranyovics Imrén, Wottitz Róberten, Sasvári Józsefen túl számos őrmesterről, főhadnagyról, századosról, hadapródról. Sok név talán ma is ismerősen hangzik a környékbeliek számára.

Az emlékkönyvből nem marad ki a szálláscsináló története sem. “A fáradt bakának jólétet jelentett, ha tartalékban megmosdhat, krumplit süthet, no meg fehér személlyel is szóba állhat…” A szálláscsináló tehát előre ment, kijelölte a lakásokat, padlásokat a pihenésre, s itt “kapott szerepet” a szőke hajú, piros ingű szép Marika is. S hogy hogy került csók Marika fehér nyakára, az a kötetből kiderül.

A kiadvány leltárba veszi a 26-os hősök tiszteletére, emlékére állított néhány emlékművet, köztük a muzslai veteránok oszlopát és a Bécs határában álló emlékoszlopot. A muzslai emlékmű Négyesi Lajos elmondása szerint kuriózumnak számít, a 26-os veteránok állították magánadományokból.

A szerkesztők sajnálatukat fejezték ki, hogy Esztergomban még emléktáblája sincs a 26-os gyalogezrednek, de talán ami késik, nem múlik, hiszen az ellenség elismerését is kivívó gyalogezred a kötet kapcsán ismét bekerült a köztudatba, és Esztergom város törlesztheti adósságát. Az emlékezés útján jó irányba halad a város. Négyesi elmondása és kutatásai alapján, Esztergom Barátainak Egyesülete, Bánhidy László alpolgármester úr támogatásával egy városi emlékmű van készülőben, amelyen a II. világháborús hősöket kívánják megörökíteni. Miklós Tamás ugyan keveset árult el a következő munkájáról, azonban megemlített egy II. világháborús naplót. Nem hagyunk fel tehát a tisztelgéssel őseink előtt!

Tisztelettel ajánlom a könyvet nem csak a helytörténet iránt érdeklődők figyelmébe. A kiadványhoz az esztergomi városi könyvtárban lehet hozzájutni.

Kilar Tímea

Fotók: Steindl Nóra

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top