Hunyadi Zoltán karnaggyal énekeltek az esztergomi könyvtárban

Hunyadi Zoltán karnaggyal énekeltek az esztergomi könyvtárban

Esztergom, Hírek Comments Off 364

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozatának április 1-i vendége Hunyadi Zoltán karnagy volt. Az este folyamán kétszer is megénekeltette a hallgatóságot. Sinkó Gyula moderátor beszélgetett vele.

2016-ban Esztergom legrangosabb elismerését, a „Pro Urbe Esztergom” díjat kapta meg évtizedes, nemzetközileg is elismert, eredményes karnagyi tevékenysége, kiváló zenepedagógiai munkássága, a pedagógusképzés szolgálatában végzett áldozatos munkája elismeréseként.

1932. december 4-én született, Maglódon. 1957-ig Pestszentimrén élt, gyermekkorában sokat ministrált, és harangozott a helyi templomban. Első hangszere, amelyen megtanult játszani, a hegedű volt. 1959-ben került Esztergomba. Az Esztergomi Felsőfokú Tanítóképző Intézetben tanított nyugdíjazásáig, a zene szeretetére oktatta tanítványait és megismertette velük a tanítás kodályi elveket követő, változatos módszereit. Szolfézs, zeneelmélet, zenetörténet és karvezetés óráinak magas színvonala a hallgatók eredményes felkészítésében nyilvánult meg. A művészeti tanszék ének-zenei szakcsoportvezetőjeként 1965–70-ig kimagasló eredményeket ért el.

Több évtizedig volt az esztergomi zenei élet megkerülhetetlen alakja, tanszékvezetői munkássága és a Monteverdi Kórusban végzett csodálatos tevékenysége országos és nemzetközi sikereket hoztak városunknak.

A legnagyobb jelentőségű rendezvény Monteverdi halálának 350. évfordulója jegyében rendezett „Cantemus” fesztivál, ahol, japán, német, erdélyi, holland, görög és számos magyar kórus 450 énekese lépett fel nagy sikerrel. A záró hangversenyre a Bazilikában került sor, ahol Pergolesi Stabat Matere és Liszt Esztergomi miséje hangzott el a Váci Szimfónikus Zenekar közreműködésével. A karmester úr a legjelentősebb hangversenyekről hozott magával plakátokat, melyet az eseményen résztvevők megtekinthettek.

Hunyadi Zoltánt több ismerőse, volt tanítványa üdvözölte nagy szeretettel. és hallgatta lelkesen. A karnagy úr baráti megnyilvánulásokkal viszonyult hallgatóságához, sok kedves sztorit osztott meg velük karnagyi múltjából. Az est végén vastapssal köszöntötte őt a hálás közönség.

A rendezvényen készült fényképfelvételeket a könyvtár honlapján keresztül a Galériában, a videofelvételt a Médiatárban nézhetik meg.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Steindl Nóra

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top